Папа Франциск се върна в Рим след посещението си в

...
Папа Франциск се върна в Рим след посещението си в
Коментари Харесай

Историческото посещение на папа Франциск в Ирак: Носи ли надежда за целия свят

Папа Франциск се върна в Рим след визитата си в Ирак, първото на глава на Римокатолическата черква в тази постоянно разтърсвана от принуждение страна, съобщи Франс прес.
Още по тематиката
Самолетът с папата кацна в 12.20 ч. по Гринуич на римското летище Чампино.

Папа Франциск дойде в Ирак в петък и посети Багдад, Мосул и Каракош в северната част на страната.

Четиридневното посещаване води Франциск в пет иракски провинции. Във всеки стадий от него - от Наджаф на юг, където имаше историческа среща на четири очи с авторитетния шиитски свещеник, великия аятолах Али ас Систани, до Ниневия на север, където се срещна с християни, станали жертва на терора на групировката " Ислямска страна " - папата призоваваше иракчаните да прегърнат многообразието.

Пред аятолах Али ас Систани Франциск отбрани идеята на една от най-старите, само че и най-разпръснати по света християнски общности. " Ирак постоянно ще остане в сърцето ми ", сподели нощес 84-годишният папа след свещенодействие пред хиляди вярващи, събрали се на стадион в Ербил, иракски Кюрдистан.

Тълпи от хора се стичаха да зърнат Светия отец по пътя му, пораждайки опасения от разпространяване на ковид. Малцина носеха маски, изключително на местата, които посети Франциск в Северен Ирак в неделя. Вчерашният ден завърши с литургия навън, отслужена от папата на стадион в наличието на близо 10 000 души.

Събитията от визитата минаха при засилени ограничения за сигурност и прецизен надзор. Преди визитата здравни специалисти показаха безпокойствие, че многолюдните прояви може да се трансфорат в огромни огнища в страна, където епидемиологичната конюнктура се утежнява.

Папата и членовете на делегацията му са имунизирани, само че множеството иракчани не са.

Франциск държеше да се срещне с християните в Ирак, които през днешния ден са 1 % от популацията на тази преобладаващо мюсюлманска страна, до момента в който преди 20 години са били 6 %. Това бе първото посещаване на папата в чужбина за последните 15 месеца.

Заради Ковид-19, с изключение на литургията в Ербил, той можа да се среща единствено с по неколкостотин души, а не с големите тълпи, които нормално поздравява по света.

В обръщенията си към страната, която в края на 2017 година разгласи победа над джихадистката формация " Ислямска страна ", папата осъди " тероризма, който злоупотребява с религията ", прикани за мир и единение в Близкия изток и изрази страдание, че доста християни напущат района, което дефинира като " неизмерима вреда ".

Той взе участие и в екуменическа молитва с другите иракски вероизповедания в Ур, където се счита, че е роден родоначалникът на монотеистичните религии, патриархът Авраам.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън приветства историческото посещаване на папа Франциск в Ирак, като съобщи, че то е донесло значимо обръщение за приятелство и мир, съобщи Франс прес.

" Да видиш по какъв начин папа Франциск посещава религиозни места като родния град на патриарха Авраам, прекарва време с великия аятолах Али Систани и се моли в Мосул - град, който единствено преди няколко години претърпя насилието и нетолерантността на формация като " Ислямска страна ", е знак на вяра за целия свят ", съобщи Байдън.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР