Папа Франциск се срещна с православния митрополит Антоний, представител на

...
Папа Франциск се срещна с православния митрополит Антоний, представител на
Коментари Харесай

Папата се срещна с представител на Руската православна църква и обяви украински свещеник за мъченик

Папа Франциск се срещна с православния митрополит Антоний, представител на Руската православна черква , съобщи Асошиейтед прес.

Това беше първата среща на папата и новия шеф на отдела по външни църковни връзки на Московската патриаршия, откакто той размени на поста митрополит Иларион, трансфериран в Унгария след началото на съветското настъпление в Украйна.

Както папата, по този начин и патриарх Кирил са удостоверили, че ще посетят Казахстан на 14 и15 септември за присъединяване в проведена от там среща на разнообразни религии, известна като " Конгрес на международните и обичайните религии ". Ако Франциск и Кирил се срещнат в коридорите на този конгрес, това ще стане втората среща в историята сред католически папа и съветски патриарх.

Планираше се двамата духовни водачи да се срещнат през юни, само че тази среща беше анулирана заради дипломатическия конфликт, последвал съветското настъпление в Украйна. Патриарх Кирил оправдава нашествието, определяйки го като " философски " конфликт със Запада. Освен това патриархът съобщи, че руснаците и украинците са един народ и благослови съветските бойци, отиващи на бойното поле.

Папата даде визита на митрополит Антоний тъкмо през днешния ден, когато взе решение от алегорично значение за някои украински католици, обявявайки за страдалец източнокатолическия духовник Петрос Орос. Това основава опция за последващото му оповестяване за светец, отбелязва АП.

Орос (1917-1953 г.) е живял и работил като духовник в Украйна и е бил погубен от руските сили заради ненавист към вярата, се споделя в изказване на Ватикана. " Ватикан нюз " съобщи, че Орос е бил убит няколко часа, откакто отслужил скрито литургия. По това време католиците в Съюз на съветските социалистически републики са били подложени на гонения и епархията на Орос била разпусната. Ватиканът акцентира, че той е бил подложен на напън да премине към Руската православна черква, само че отказал, " оставайки правилен на папата ".

Според разпоредбите на Ватикана в този момент Орос може да бъде разгласен за благословен, без да е належащо доказване на знамение, обвързвано с неговата интервенция. За да бъде канонизиран той за светец обаче е належащо доказването на знамение, обвързвано с неговата интервенция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР