Папа Франциск се произнесе против ръкополагането на женени мъже в

...
Папа Франциск се произнесе против ръкополагането на женени мъже в
Коментари Харесай

Папа Франциск е против женени мъже да са свещеници

Папа Франциск се произнесе срещу ръкополагането на женени мъже в региона на Амазония като средство за справяне с дефицита на свещеници в католическата черква, оповестява Би Би Си.

Епископи поддържаха мярката през предходната година, само че решението се нуждаеше от утвърждението на папата, с цел да бъде осъществено.

Католическите свещеници би трябвало да съблюдават правилото за безбрачие при ръкополагането им с изключение на в случаите, в които женените чиновници в англиканската черква са се обърнали към католическата религия.
 Папа Франциск цитира кардинал: Католическата черква е изостанала с 200 година
Папа Франциск цитира кардинал: Католическата черква е изостанала с 200 година

В последното няколко дни преди гибелта си кардинал Мартини сподели думи, които би трябвало да ни накарат да се замислим

Целибатът (безбрачието) се преглежда като посвещаване на живота на даден човек на Бога.

В изказване на Ватикана се показва: " Амазония ни провокира, написа папата, да преодолеем лимитираните вероятности и да не се задоволяваме с решения, които адресират единствено част от обстановката. "

Папата настоя, че има потребност от чиновници, които могат да схванат чувствата на хората в Амазония и културите в нея. Той прикани епископите да " предизвикват молитвата за духовнически призвания " и да предизвикват тези, които желаят да станат мисионери, да " избират района на Амазония ".

През октомври предходната година синод от 184 епископи се събра във Ватикана, с цел да обсъдят бъдещето на църквата в Амазония. Беше изложен аргументът, че на по-възрастни, женени мъже би трябвало да бъде разрешено да стават свещеници .
 Папа Франциск за първи път назначи жена на върховен пост във Ватикана
Папа Франциск за първи път назначи жена на върховен пост във Ватикана

Италиански юрист ще бъде първата жена, която ще заема мениджърска позиция в най-важния отдел

Те обаче би трябвало да бъдат мъже, които са изключително уважавани и за предпочитане е да идват от коренните общности, където имат намерение да работят.

Смята се, че най-малко 85% от селата в Амазония не са в положение да участват на литургия всяка седмица поради дефицит на свещеници . За някои се споделя, че виждат духовник единствено един път годишно.

Ала консервативното крило на католическата черква - изключително в Европа и Северна Америка - се изрече срещу концепцията , като се аргументира, че това може да докара до световно унищожаване на безбрачието.

Папа Франциск по-рано сподели, че ще прегледа опцията viri probati (мъже с потвърдена вяра) да извършват някои отговорности.

" Трябва да помислим дали viri probati е опция ", означи той.

Папата също по този начин разгласи, че е решил да не разрешава на дамите да служат като дякони , които са по-нисък сан от свещениците.

Отделно той прикани за отбрана на околната среда в Амазония поради жизненоважната ѝ роля за намаляване на световното стопляне.

" Настояваме за преустановяване на малтретирането и унищожаването на майката Земя ", акцентира папата.
 Папа Франциск плесна по ръката жена, само че по-късно се извини
Папа Франциск плесна по ръката жена, само че по-късно се извини

Франциск призна, че е " изгубил самообладание "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР