Папа Франциск се помоли за приемането на предшественика си в

...
Папа Франциск се помоли за приемането на предшественика си в
Коментари Харесай

Папата отбеляза Нова година с молитва за предшественика си

Папа Франциск се помоли за приемането на предшественика си в парадайса, до момента в който ръководеше специфичната новогодишна литургия през днешния ден в базиликата " Свети Петър ", ден откакто почетният папа Бенедикт Шестнадесети умря във Ватикана, заяви Асошиейтед прес.

Огромната базилика ще одобри ковчега на Бенедикт на следващия ден. Очаква се хиляди вярващи да участват на първия от трите дни, през които ще бъде изложен.

Деветдесет и пет годишният Бенедикт умря през вчерашния ден сутринта във Ватикана, където живееше след отдръпването си. Той беше първият папа от епохи насам, отдръпнал се от поста, като се базира на утежняването на положението си.

Франциск изглеждаше изтощен и седеше с наведена глава при започване на литургията в първия ден от годината - събитие, което католическата черква посвещава на тематиката за мира. 

Той се отклони от писмената си проповед, с цел да се помоли на глас за Бенедикт, молейки Дева Мария " да го съпровожда в прехода му към Божиите ръце ".

Главата на католическата черква ще води погребението на Бенедикт в четвъртък на площад " Свети Петър ". От Ватикана оповестиха, че този обред ще бъде елементарен, в сходство с желанието на Бенедикт, който в продължение на десетилетия като немски кардинал е бил страж на доктриналното единение на Църквата, преди да бъде определен за папа през 2005 година.

През последните години Франциск приветства зашеметяващото решение на Бенедикт да стане първият папа, подал оставка от 600 години насам, и даде да се разбере, че би обмислил сходна стъпка като опция за себе си.

Страдащ от болки в коляното, 86-годишният Франциск дойде през днешния ден в базиликата в инвалидна количка, преди да заеме мястото си на стол за литургията, която бе отслужена от държавния секретар на Ватикана.

Франциск, който нееднократно е осъждал войната в Украйна и породените от нея опустошения, напомни за тези, които са жертви на войната, прекарващи празниците в края на годината в мрак, мраз и боязън. " В началото на тази година се нуждаем от вяра, по този начин както Земята се нуждае от дъжд ", акцентира той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР