Папа Франциск се отправя към Гърция в събота за втория

...
Папа Франциск се отправя към Гърция в събота за втория
Коментари Харесай

Папата ще търси в Гърция задълбочаване на връзките с православните църкви

Папа Франциск се насочва към Гърция в събота за втория стадий от пътуването си в района, като ще организира срещи в Атина, ориентирани към подсилване на неотдавна поправените връзки сред Ватикана и православните църкви, предава Associated Press, представена от " Фокус ".

Петдневното посещаване на Франциск в най-вече православните Кипър и Гърция е значително фокусирано върху тежкото състояние на мигрантите, до момента в който Европа ускорява политиките си за граничен надзор.

Преговорите в събота ще бъдат ориентирани към зараждащ се съюз сред източните и западните клонове на християнството, с цел да се изправят пред огромните световни проблеми, в това число изменението на климата.
свързани новини1766на 29.11.2021
През 2001 година папа Йоан Павел II стана първият католически нравствен лидер, посетил Гърция от повече от 1200 години. Франциск форсира междурелигиозните начинания, като двете църкви се пробват да преминат от епохи на конкуренция и съмнение към съдействие.

В Атина Франциск ще се срещне с предстоятеля на гръцката православна черква архиепископ Йероним, както и с политическото управление на страната, премиера Кириакос Мицотакис и президента Катерина Сакеларопулу.

На срещата си с управлението на православната черква в Кипър в петък Франциск изрази страдание за „ вековното разделяне “ сред двете църкви.

Франциск предложения православни християни и други религиозни водачи във Ватикана през октомври, с цел да подпишат декларация за климата. Поддръжниците на по-доброто ватиканско-православно съдействие настояват, че то може да помогне на християнските общности в Близкия Изток и Северна Африка.

Православните църкви също търсят съюзи, до момента в който са въвлечени в задълбочаващия се спор за независимостта на украинската черква, която исторически е била ръководена от Руската православна черква.

„ Мисля, че наличието на папата в Гърция и Кипър алармира за връщане към естествените връзки, които би трябвало да имаме… с цел да можем да се придвижим към най-важното от всичко: единството на християнския свят “, сподели Йоанис Панайотопулос, доцент по богословие и църковна история в Атинския университет, пред Associated Press.

„ Така че това пътешестване е доста значимо и значи, че можем да проведем същинска полемика по главните въпроси, като миграцията.

Франциск ще се срещне с членове на дребната католическа общественост в Гърция и в неделя ще отиде още веднъж на остров Лесбос в Егейско море,който посети преди пет години, с цел да се срещне с мигранти в лагера за задържане там. Той взе някои от тях в Италия със себе си на борда на папския аероплан.

Около 4000 служители на реда ще охраняват Атина за визитата на папата, което завършва в понеделник.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР