Папа Франциск съобщи, че догодина Светият престол да разсекрети напълно

...
Папа Франциск съобщи, че догодина Светият престол да разсекрети напълно
Коментари Харесай

Ватикана разсекретява архивите си за Холокоста

Папа Франциск заяви, че следващата година Светият трон да разсекрети изцяло тайните архиви от понтификата на папа Пий Дванайсети от 1939 до 1958 година - нещо, за което евреите упорстват от десетилетия, предадоха международните организации.

Пий Дванайсети е упрекван, че не се е противопоставил на нацистка Германия за Холокоста.

"Църквата не се бои от историята, в противен случай ", сподели Франциск в тирада пред чиновниците в Секретните архиви на Ватикана, представена от ДПА. Той означи, че на оставеното от папа Пий завещание се гледа с "предразсъдъци и пресилване ", показва Ройтерс.

Архивите ще бъдат отворени на 2 март 2020 година, когато се навършват 81 години от избирането на Пий Дванайсети за папа, разгласи Светият отец.

Франциск изрази убеденост, че откривателите ще съумеят да "оценят в вярната светлина " архивите на някогашния папа и неговата "скрита, само че дейна дипломация " в един толкоз тъмен интервал от историята.

Роденият в Италия Пий Дванайсети, който управлява Ватикана до гибелта си през 1958 година, е упрекван в демонстрация на равнодушие към избиването на евреи от нацистите, и че не е надигнал глас против Хитлер.

Защитниците му настояват, че той е работил подмолно за избавяне на подложените на гонения от нацистите, в това число като е отворил вратите на манастири и други църковни институции, с цел да подслонят евреи.

Американският еврейски комитет (АЕК) - една от водещите еврейски организации в света - приветства решението за разсекретяване на архивите.

"Повече от 30 години Комитетът приканва за цялостно отваряне на тайните архиви на Светия трон от интервала на Втората международна война. Особено значимо е специалистите от институтите за паметта за Холокоста в Израел и Съединени американски щати да преценяват допустимо най-обективно историческите сведения от тези толкоз тежки времена, да признаят както недостойните каузи, по този начин и доблестните старания в интервала на Холокоста ", сподели интернационалният шеф на АЕК по междурелигиозните въпроси равин Дейвид Роузън.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР