Папа Франциск продължава да не изключва възможността да се оттегли

...
Папа Франциск продължава да не изключва възможността да се оттегли
Коментари Харесай

Папа Франциск намекна, че е възможно да се оттегли

Папа Франциск продължава да не изключва опцията да се отдръпна като глава на Католическата черква, съобщи ДПА.
„ Вратата е отворена. Това е напълно естествена опция “, съобщи 85-годишният папа пред публицисти, до момента в който се прибираше със аероплан към Рим след посещаване в Канада.
Той сподели, че не мисли да се отдръпва незабавно, само че това по думите му не значи, че не може да стартира да преглежда сходна стъпка по-нататък.
Франциск засегна и тематиката за своето здравословно положение. През последните шест дни той едвам успяваше да направи няколко крачки и седеше в инвалидна количка през множеството време. Папата страда от контузия в коляното.
„ Не мисля, че мога да продължа със същия темп на пътешестване като преди. Трябва да я карам по-леко, мислейки за своята възраст и ограничаване “, съобщи аржентинецът.
Проблемът му с коляното би могъл да бъде решен с интервенция, само че Франциск не желае още веднъж да се подложи на сходна намеса, откакто доскоро повече от година претърпя чревна интервенция.
„ Целият проблем е упойката “, сподели той, като изясни, че упойката му се е отразила при последната интервенция.
Папата съобщи, че към момента желае да пътува. Според него пътуванията просто могат да бъдат планувани в по-малък мащаб.
При визитата си в Канада той се срещна с хора от коренните нации, с цел да изиска амнистия за насилието и злоупотребите, на които в предишното са били подложени деца от локалното население в ръководени от Католическата черква пансиони.
Франциск се съгласи, че опитите за заличаване на локалната просвета в Канада посредством ръководена от църквата система от учебни заведения, в които децата учат и живеят, са представлявали културен „ геноцид “, показва Асошиейтед прес.
Папата сподели пред публицисти на път за Рим, че не е употребявал думата „ геноцид “ по време на визитата си, тъй като не му е пристигнала мислено.
Канадската комисия за истина и помиряване дефинира през 2015 година, че насилственото взимане на деца от коренното население от домовете им и настаняването им в пансиони за да бъдат асимилирани е съставлявало „ културен геноцид “.
„ Това е техническа дума – „ геноцид “. Не я използвах, тъй като не ми пристигна мислено, само че описах това и то в действителност е геноцид “, сподели Франциск.
„ Аз се извиних, желаех амнистия за това дело, което е било геноцид “, съобщи той.
Папата сподели, че неведнъж е осъдил като „ пагубна “ пансионната система, посредством която са били прекратени фамилни връзки и е бил изработен опит за налагане на нови културни вярвания на коренното население.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР