Папа Франциск призова за прекратяване на безсмислената война в Украйна

...
Папа Франциск призова за прекратяване на безсмислената война в Украйна
Коментари Харесай

Папата призова да се прекрати войната в Украйна

Папа Франциск прикани за преустановяване на " безсмислената " война в Украйна в обичайното си обръщение за Коледа, излъчено по целия свят.

Главата на Католическата черква се обърна към хилядите хора, събрали се на площад " Свети Петър ", някои от които държаха украински флагове, преди да произнесе благословията " Urbi et Orbi " ( " към града и света " ).

Призивът за мир обичайно е в центъра на посланието на папата по време на Коледа, което той произнася от централния балкон на базиликата " Свети Петър " и се излъчва онлайн по целия свят.

В неделя 86-годишният папа първо се обърна към " нашите украински братя и сестри, които претърпяват тази Коледа в мрачевина и мраз, надалеч от домовете си ".

" Нека Господ да ни въодушеви да предложим съответни жестове на взаимност в помощ на всички страдащи и да просветли мозъците на тези, които имат силата да заглушат грохота на оръжията и да сложат неотложно завършек на тази безсмислена война! ", сподели той.

" Трагично е, че избираме да се вслушваме в други препоръки, подбудени от светския метод на мислене ", добави той, припомняйки " с оскърбление ", че " ледените ветрове на войната не престават да брулят човечеството ".

" Преживяваме тежък апетит за мир и в други райони и на други театри на тази трета международна война ", сподели той.

Франциск загатна многочислени страни, които тази Коледа се намират в затруднено състояние, било то заради спор или друга рецесия - от Афганистан до Йемен, Сирия, Мианмар, израелско-палестинския спор, Ливан и Хаити.

За първи път той прикани и за " помиряване " в Иран, разтърсван от митинги, водени от дами през последните три месеца.

Папата също по този начин прикани празнуващите Коледа да си спомнят за тези, " които гладуват, до момента в който големи количества храна всекидневно се разхищават, а ресурсите се изразходват за оръжия ".

" Войната в Украйна в допълнение утежни тази обстановка, излагайки цели нации на риск от апетит, изключително в Афганистан и в страните от Африканския рог ", сподели той.

" Знаем, че всяка война предизвиква апетит и употребява храната като оръжие, възпрепятствайки разпределянето ѝ измежду хората, които към този момент страдат.

" На този ден дано се поучим от Княза на мира (Христос) и, започвайки от тези, които носят политическа отговорност, да се ангажираме да превърнем храната само в инструмент на мира. "  
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР