Папа Франциск пристигна в Монголия, съобщи Франс прес. Самолетът, с

...
Папа Франциск пристигна в Монголия, съобщи Франс прес. Самолетът, с
Коментари Харесай

Папа Франциск пристигна на първо папско посещение в Монголия

Папа Франциск дойде в Монголия, заяви Франс прес.

Самолетът, с който пътува Светият отец, кацна в Улан Батор. Главата на Римокатолическата черква мина с инвалидна количка около шпалир монголски почетни гвардейци в обичайни синьо-червено-жълти униформи.

Това е първата папска аудиенция в тази огромна изолирана страна в Източна Азия, заобиколена от две суперсили като Китай и Русия.

Франциск дойде в монголската столица след нощен полет през китайското въздушно пространство, което му даде рядката опция да изпрати приветствена депеша на президента Си Цзинпин, съобщи Асошиейтед прес. Протоколът на Ватикана изисква папата да изпраща такива поздравления постоянно, когато прелита над непозната страна. В посланието си до Си Франциск насочва " поздрави с положителни пожелания към Ваше превъзходителство и народа на Китай ".

В Монголия са планувани публични срещи с монголския президент и министър-председател и тирада пред монголски държавни, културни и бизнес водачи, последвани от първата среща на Франциск с епископите, свещениците и монахините, които са гръбнакът на дребната католическа общественост от 1450 души, съществуваща едвам от едно потомство.

Макар че християнството участва в района от стотици години, наличието на Католическата черква в Монголия е позволено едвам от 1992 година, откакто в страната е отстранено комунистическото държавно управление, съюзено със Съветския съюз, и в конституцията е записана свободата на вероизповеданията.

Оттогава Светият трон и Монголия поддържат дипломатически връзки, а няколко мисионерски ордена, измежду които и " Мисионери на милосърдието на Майка Тереза ", се грижат за дребната общественост през първите три десетилетия от нейния живот. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР