Папа Франциск предупреди срещу липсата на гъвкавост в идеологическите позиции,

...
Папа Франциск предупреди срещу липсата на гъвкавост в идеологическите позиции,
Коментари Харесай

Папата недоволен от закостенялата църква

Папа Франциск предизвести против неналичието на еластичност в идеологическите позиции, която може да попречи на Църквата да види действителността и да продължи напред, оповестява " Ройтерс ".

Той направи изявлението си след декларация, позволяваща благословията на еднополовите двойки - нещо, което консерваторите осъдиха.

Франциск, който в неделя навърши 87 години, направи коментара си по време на обичайните си коледни поздравления към членовете на Курията - централната администрация на Ватикана.

В ранните години на своето папство Франциск трансформира коледните поздравления в мотив за остри критики към бюрокрацията, като наблягаше нейните " заболявания ".

Днес той загатна продължаващия спор сред прогресисти и консерватори 60 години след Втория ватикански събор, въвел Църквата в актуалния свят.

" Нека останем бдителни против твърдите идеологически позиции, които постоянно под прикритието на положителни планове ни отделят от действителността и ни пречат да продължим напред ", настоя главата на Римокатолическата черква.

Това обаче не трансформира доктрината на Църквата
" Ние сме призовани да поемем на път, като влъхвите, следвайки светлината, която постоянно желае да ни води, от време на време по неразучени, нови пътища ", продължи той.

В понеделник той утвърди решение, според което свещениците могат да дават благословия на еднополови двойки при избрани условия и стига те да не наподобяват на брак и да не са част от църковни ритуали или литургии.

Въпреки че отварянето на папата към благославянето на еднополовите двойки беше приветствано от мнозина, консерваторите предизвестиха, че това може да разклати основите на вярата и даже да докара до ерес в Църквата.

След като беше определен да оглави Църквата преди 10 години, Франциск се опита да я направи по-приветлива към хора, които се усещат изключени от нея, като членове на ЛГБТ общността, без обаче да променя никоя част от ученията на Църквата по морални въпроси.

Днес той акцентира, че християните постоянно би трябвало да бъдат отворени за смяна.

" Християнската религия - дано помним това - не е предопределена да удостовери възприятието ни за сигурност, да ни разреши да се установим в комфортни религиозни убеждения и да ни предложи бързи отговори на комплицираните проблеми в живота ", уточни папата.

Франциск съобщи, че когато Бог ни приканва, " той ни изпраща на странствуване, измъква ни от нашата зона на комфорт, нашето блаженство по отношение на това, което към този момент сме създали, и по този метод ни освобождава ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР