Папа Франциск постави днес началото на тържествените финални дни на

...
Папа Франциск постави днес началото на тържествените финални дни на
Коментари Харесай

Папата постави началото на тържествените финални дни преди католическия Великден

Папа Франциск сложи през днешния ден началото на тържествените финални дни на Страстната седмица, предадоха международните организации.

На католическия Велики четвъртък главата на Римокатолическата черква отслужи утринна литургия в базиликата " Свети Петър ". Той обаче възнамерява да пропусне обичайна следобедна църковна работа за Велики четвъртък, на която богомолците си спомнят за Тайната вечеря на Исус Христос с неговите апостоли.
Ватикана не изясни към този момент за какво тази църковна меса ще бъде отслужена от декана на Кардиналската гилдия Джовани Батиста Ре, а не от папата.

Франциск, който е на 84 години и получава ишиасни рецесии, може би просто е решил да бъде сменен в следобедната литургия поради натоварения си великденски график, чиято кулминационна точка е неделната меса за Възкресение Христово. Предишни години Франциск също така посещаваше на Велики четвъртък затвор или бежански център, където миеше краката на 12 пандизчии или бежанци - обред, умислен да символизира желанието на Исус да служи на хората и наподобяващ жеста му на покорност към неговите апостоли.
За втора поредна година церемонията по миене на крайници обаче се анулира поради рестриктивните мерки, въведени поради коронавирусната пандемия. По същата причина всички събития през Страстната седмица се организират с стеснен брой богомолци, които би трябвало да носят маска и да съблюдават правила за физическо разграничаване.

На месата през днешния ден папата благослови маслата, които ще бъдат употребявани през идната една година за разнообразни църковни причастия и ритуали. В словото си Франциск прикани свещениците да бъдат смирени като Христос. Той показа и диалог, който преди време, в един доста тъмен миг, е имал с монахиня, която му се изповядала. Папата описа, че по-късно той изискал от нея да се помоли за него, с цел да може Бог да му даде милостта и състраданието си. Монахинята се помолила и след това му споделила, че Бог ще го направи, само че по своя си Божи метод. " Това ми оказа помощ доста да чуя, че Бог постоянно дава това, което ние желаеме, само че го прави по своя си Божи метод ", довери Франциск.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР