Папа Франциск помоли Пхенян да го покани в Северна Корея,

...
Папа Франциск помоли Пхенян да го покани в Северна Корея,
Коментари Харесай

Папа Франциск помоли Пхенян да го покани в Северна Корея

Папа Франциск помоли Пхенян да го предложения в Северна Корея, като съобщи в телевизионно изявление, че не би отказал опцията да посети страната и да работи за мира.

Потенциална папска аудиенция в изолираната нуклеарна страна беше обсъждана през 2018 година, когато някогашният президент на Сеул Мун Дже-ин стартира кръг от дипломатически договаряния с водача на Пхенян Ким Чен Ун.

Мун, който е католик, съобщи по време на срещата на върха, че Ким му е споделил, че понтифът ще бъде посрещнат " въодушевено ".

Тогава папа Франциск отговори, че би бил подготвен да отиде, в случай че получи публична покана.

Но Пхенян прекъсна значително контактите си със Сеул след неуспеха на втората среща на върха сред Ким и тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп през 2019 година, което остави договарянията в застой.

" Когато ме поканят - т.е., апелирам, поканете ме, няма да откажа ", сподели папа Франциск пред южнокорейската държавна телевизия KBS в излъчено през днешния ден изявление.
" Целта е просто приятелство ", добави той.

Връзките сред Северна и Южна Корея са в застой, откогато през май Сеул встъпи в служба с новия президент Юн Сук-йол, който е податлив към ястребски настроения.

Юн предложи помощ на Севера в подмяна на денуклеаризация, само че режимът на Ким отхвърли този проект.

Северът упрекна Южна Корея за избухналата през май зараза от COVID-19 и по-рано този месец заплаши да " унищожи " управляващите на Сеул в символ на възмездие.

Тази година Северна Корея организира рекорден брой оръжейни тествания, в това число изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с цялостен обхват за първи път от 2017 година насам.

Папата нееднократно е призовавал корейците на полуострова да " работят за мир ".

" Вие, корейският народ, сте потърпевши от войната ", сподели той.

Религиозната независимост е залегнала в конституцията на Севера, само че всякаква религиозна активност отвън глобените от страната институции е неразрешена.
В началото на XX в., преди разделянето на полуострова, Пхенян е районен мисионерски център с десетки църкви и процъфтяваща християнска общественост, която му печели купата " Източен Йерусалим ".

Но Ким Ир Сен, починалият лидер-основател на Севера и дядо на сегашния държател, преглежда християнството като опасност и го изкоренява посредством изтезания и трудови лагери.

Оттогава режимът на Севера разрешава на католически организации да извършват планове за помощ, само че директни връзки с Ватикана не съществуват.
При визитата си в Южна Корея през 2014 година папа Франциск отслужи специфична литургия, отдадена на обединяването на двете Кореи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР