Папа Франциск отрече, че планира да се оттегли в близко

...
Папа Франциск отрече, че планира да се оттегли в близко
Коментари Харесай

Франциск не смята да напуска Ватикана скоро

Папа Франциск отхвърли, че възнамерява да се отдръпна в близко бъдеще, оповестява " Ройтерс ". Той уточни, че върви подготовката за визитата му в Канада този месец и се надява да може да посети Киев и Москва допустимо най-скоро по-късно.

В извънредно изявление за медията папата опроверга и слуховете, че има рак, шегувайки се, че лекарите " не ми споделят нищо за това ".

Слуховете за вероятно отдръпване на Светия отец се появиха поради съвпадения на събития в края на август, в това число среща с кардиналите по света за разискване новата конституция на Ватикана, гала за оповестяване на нови кардинали и аудиенция в италианския град Акуила.

Акуила се свързва с папа Целестин V, подал оставка през 1294 година Папа Бенедикт XVI пък посети града четири години преди да подаде оставка през 2013 година, като той стана първият началник на Римокатолическата черква, направил това от 600 години насам.

Франциск обаче отхвърли тази концепция със смях.

" Всички тези съвпадения карат някои да мислят, че отново ще се случи същата " литургия ". Но това в никакъв случай не ми е идвало на разум. За момента не, за момента не. Наистина! ", посочи той.

Франциск обаче повтори постоянно споделяното, че един ден може да се отдръпна от поста, в случай че заради здравословни аргументи не може на ръководи Църквата - нещо немислимо, преди този момент да направи и предшественикът му Бенедикт XVI. На въпрос по кое време може да се случи това, той отвърна: " Не знам. Господ ще каже ".

Интервюто с папата бе направено в деня, когато той трябваше да потегли за Демократична република Конго и Южен Судан. Франциск обаче трябваше да анулира тези визити, защото лекарите предизвестиха, че може да се окаже, че ще пропусне пътуването до Канада от 24 до 30 юли, в случай че не подложи дясното си коляно на най-малко 20-дневна терапия.

Той съобщи, че решението да анулира пътуването си до Африка му е предизвикало " доста премеждия ", тъй като е желал да насърчи мира в двете страни.

Папата за първи път заяви обществено, че е получил " дребна фрактура " в коляното, откакто стъпил погрешно, до момента в който имал инфектиране на връзката.

Добре съм, постепенно се усъвършенствам, означи той.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР