Папа Франциск отправи традиционното послание към Града и света“ (Urbi

...
Папа Франциск отправи традиционното послание към Града и света“ (Urbi
Коментари Харесай

Папа Франциск призова за мир в Близкия изток и Сирия

Папа Франциск насочи обичайното обръщение към „ Града и света “ (Urbi et orbi) пред поклонниците на ватиканския площад „ Свети Петър “, поздравявайки целия свят с Възкресение Христово. Церемонията стартира по обед и се излъчваше непосредствено в десетки страни по света, в това число и по Българска национална телевизия.

„ Христос воскресе! “, прогласи папата. В своето послание той прикани за мир в целия свят и, говорейки за горещите точки, помоли Господ „ да донесе мир на целия Близък изток, започвайки със Светите земи “, а също по този начин на „ възлюбената и страдаща Сирия “ и страните от Африка – Южен Судан и Сомалия, които „ както и преди са раздирани от спорове, задълбочаващи се от сушата “. Понтифът се надява и на утешение на обстановката на Корейския полуостров.

 © Българска телеграфна агенция
Франциск прикани и за по-бързото привършване на спора в Украйна и подсети за обществените проблеми на страните от Латинска Америка. Той акцентира значимостта на битката с безработицата и опиатите, а също по този начин пожела здраве и шанс на бежанците, мигрантите, болните, децата, а също по този начин на „ всички хора с благосклонност “. На вярващите също по този начин им бяха опростени греховете по случай Великден.

 Тържествена литургия на папа Франциск за католическия Великден Тържествена литургия на папа Франциск за католическия Великден
Преди към два часа започнаха тържествената литургия, която отслужва папа Франциск за католическия Великден. След малко на площад Свети Петър в Рим т...
 © Българска телеграфна агенция  Католиците честват Великден Католиците честват Великден
Католиците по целия свят честват Великден. Повече от 10 хиляди души участваха на тържествената литургия в базиликата Свети Петър. Папа Франциск кръс...
 © Българска телеграфна агенция
Появата на папа Франциск на балкона на „ Свети Петър “ беше предшествана от осъществяването на химните на Италия и Ватикана от единен оркестър на италианските карабинери и швейцарските папски гвардейци.

Великденската работа на папата стартира с нощна литургия в основната базилика на Ватикана, където той кръсти и миропомаза 8 възрастни хора от пет страни – Италия, Албания, Перу, Нигерия и Съединени американски щати. Преди утринната тържествена меса на площад „ Свети Петър “ папа Франциск поддържа връзка със събралото се голям брой, предвижвайки се със специфичния си „ папамобил “.

 © Българска телеграфна агенция
Празненствата по случай Великден минават при засилени ограничения за сигурност. Всички, които желаят да следят церемонията на площад „ Свети Петър “, трябваше да преминат през контрола на металдетектори.

За сигурността на вярващите се грижат към 10 000 чиновници на правоохранителните органи в Италия.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР