Папа Франциск отправи предупреждение, че светът е на ръба на

...
Папа Франциск отправи предупреждение, че светът е на ръба на
Коментари Харесай

Папа Франциск: Светът е на ръба на ядрена война като при кубинската криза от 1962 г.

Папа Франциск насочи предизвестие, че светът е на ръба на нуклеарна война, сходна на Кубинската ракетна рецесия от 1962 година


Франциск насочи това обръщение на интернационална конференция в Осло, отдадена на 60-годишнината от издаването на авторитетната енциклика (папско обръщение до всички католици – бел. ред.) на папа Йоан XXIII „ Pacem in Terris “.

В посланието си, съгласно „ Ватикан нюз “, той споделя, че конференцията се организира, " до момента в който нашият свят продължава да е в плен на трета международна война, в трагичния подтекст на спора в Украйна - не без опасността да се прибегне до нуклеарни оръжия ".

Той направи съпоставяне сред сегашния миг и времето, предшестващо публикуването на " Pacem in Terris ", когато кубинската ракетна рецесия през октомври 1962 година доближава света рисково покрай нуклеарно заличаване.

Призовавайки конференцията да се концентрира върху разделите от „ Pacem in Terris “, които преглеждат разоръжаването и методите за реализиране на дългогодишен мир, понтифът съобщи, че " свят, свободен от нуклеарни оръжия, е вероятен и нужен ".

Той напомни и изявлението си от Мемориала на мира в Хирошима през 2019 година, когато сподели, че " потреблението на атомна сила за задачите на война е аморално, както е аморално и притежаването на нуклеарни оръжия ".

По отношение на стандартните оръжия той съобщи, че те " би трябвало да се употребяват единствено за отбранителни цели и да не се насочват към цивилни цели ". /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР