Папа Франциск отказа да приеме оставката на германския кардинал Райнхард

...
Папа Франциск отказа да приеме оставката на германския кардинал Райнхард
Коментари Харесай

Папата отказа да приеме оставката на германски кардинал заради сексуални посегателства

Папа Франциск отхвърли да одобри оставката на немския кардинал Райнхард Маркс от поста архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг. Маркс е и един от най-влиятелните кардинали в Германия, предадоха международните организации.

Кардинал Маркс, който е и непосредствен консултант на папата, написа през май писмо до Франциск, в което помоли да бъде отхвърлен от поста си поради неуспеха на църквата пред " злополуката със половите похищения ". Той сподели, че за него отстраняването му от поста е метод да показа отговорността за тази злополука и за издевателствата, осъществени от църковни представители през последните десетилетия.

Днес Франциск дефинира настояването на Маркс като самоуверено и му благодари за това, само че отхвърли да го извърши. " Тъжната история със половите похищения е злополука за църквата ", призна той и прикани всички епископи да се запитат: " Какво мога да направя против тази злополука? ". Той прикани за промяна в църквата, която не се основава единствено на думи, само че и на държание, при което за действителността се приема, такава каквато е, без значение какви са последствията от това.

Реформите в немската черква провокираха гневна опозиция в Германия основно от консерватори, които са срещу започването на каквито и да било диспути върху такива въпроси като безбрачието, ролята на дамата в църквата и хомосексуализма. Съпротива идва и от църковни кръгове във Ватикана и в Съединени американски щати.

Прогресивно настроеният Райнхард Маркс, който е някогашен ръководител на Епископалната конференция в Германия, е основател на придвижването " Синодална пътека ", което цели да даде на редовите католици повече въздействие в ръководството на църквата, в това число по въпроси като избирането на епископи, половия морал, целомъдрието на свещениците и ръкополагането на дами. Консерватори обаче нападат тази идея с аргумента, че тя ще докара до схизма.

Самият Маркс не е под съмнение за присъединяване в полови похищения или тяхното прикриване. Църквата проверява обвинявания в различен диоцез - Кьолнския - след отчет през март, открил стотици жертви там.

Маркс, който заема поста си от 14 години, наскоро отхвърли да одобри най-престижното немско отличие - Федералния кръст на заслугите, което искаше да му връчи немският президент Франк-Валтер Щайнмайер.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР