Папа Франциск остро осъди отношението към мигрантите, пресичащи Средиземно море,

...
Папа Франциск остро осъди отношението към мигрантите, пресичащи Средиземно море,
Коментари Харесай

Папата осъди като тежък грях отказа на помощ за мигрантите

Папа Франциск остро осъди отношението към мигрантите, пресичащи Средиземно море, с цел да влязат в Европа, оповестява " Ройтерс ".

Той предизвести, че е " тежък грях " да не се предложи помощ на корабите с мигранти.

" Има хора, които работят систематично и по всевъзможен начин, с цел да отхвърлят мигрантите ", уточни папата по време на седмичната си обща визита на площад " Свети Петър ".

" А това, когато се прави по съвест и отговорност, е тежък грях ", акцентира той.

Франциск постоянно е приказвал за отношението към мигрантите през 11-годишното си папство. Днешните му думи обаче бяха изключително мощни, защото се позоваваха на католическата терминология за един от най-лошите типове грях.
 13 жертви след катурване на лодка с мигранти край Йемен
13 жертви след катурване на лодка с мигранти край Йемен

14 души остават в неопределеност

Мигрантите, пресичащи Средиземно море със саморъчно направени лодки от Северна Африка и Близкия изток, са тематика на през последното десетилетие.

Международната организация по миграция пресмята, че над 30 000 мигранти, пресичащи Средиземно море, са изчезнали от 2014 година насам.

В понеделник в Италия беше издадена заповед за 60-дневно задържане на избавителен транспортен съд, ръководен от благотворителната организация " Лекари без граници ". Властите прецизираха, че корабът, който е провел няколко избавителни интервенции на 23 август, не е съобщил вярно маршрута си.

" Лекари без граници " опровергаха тези изказвания. " Бяхме глобени единствено за това, че изпълняваме законовото си обвързване да спасяваме животи " , подчертаха от организацията.

Папа Франциск прикани за разширение на маршрутите за достъп за мигранти, както и за " световно ръководство на миграцията, учредено на правдивост, приятелство и взаимност ". По негови думи казусът няма да бъде решен посредством " милитаризация на границите ".

Днешната визита на 87-годишният папа Франциск, преди идната седмица той да тръгне на амбициозна аудиенция в четири страни в Югоизточна Азия от 2 до 13 септември. Това е най-дългото пътешестване до момента на папата, който сега постоянно употребява инвалидна количка заради болки в коленете и гърба.
 Един мигрант почина при случай с лодка край Кале
Един мигрант почина при случай с лодка край Кале

34 души са спасени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР