10-часов полет за среща с 1500 католици: Папата посети Монголия

...
Папа Франциск официално започна своето 8000-километрово пътуване до Монголия в
Коментари Харесай

Папа Франциск официално започна своето 8000-километрово пътуване до Монголия в събота, страна, притисната между Русия и Китай, която има малко католическо население.

Католици от Монголия и други страни, някои видяни да развяват китайски знамена, се събраха на главния площад на столицата Улан Батор, за да зърнат папата по време на официална церемония по посрещане.

С едва 1500 католици в цялата страна, на посещението липсваха обичайните фанфари и масови тълпи, които обикновено се свързват с пътуванията на папа Франциск в чужбина. Когато той посети Португалия през август, 1,5 милиона души присъстваха на едно от неговите бдения.

Снимки от мястото показват малки събирания от около 100 души, с по-ниска сигурност, отколкото обикновено се вижда, когато папата посещава чужди страни.

Янг Гуанг от Китай каза пред Ройтерс: „Просто съм изключително щастлив, защото това е първият път, когато го виждам. Не е като да имам такава възможност през цялото време. Просто съм много щастлив.”

Папата, който е на 86 години и страда от лошо здраве, пристигна в петък след 10-часов полет. Той дойде по покана на правителството и прекара първия ден в почивка,

Монголският президент Ухнаагин Хурелсух подписва книгата на честта заедно с папа Франциск в събота. Монголският президент Ухнаагин Хурелсук подписва почетната книга заедно с папа Франциск в събота. Ремо Касили/AP Папа Франциск благославя мадам Цесеге в монголската столица. Папа Франциск благославя мадам Цецеге в монголската столица. Медиите на Ватикана/Ройтерс

Официалното посещение идва в момент, когато отношенията на Ватикана с двете мощни съседки на Монголия са обтегнати.

Китай, който има 4600-километрова граница с Монголия, е обвинен в нарушаване на споразумение, подписано с Ватикана през 2018 г., което позволява съвместно одобрени католически епископи в Китай за първи път. Преди споразумението епископите, назначени или от Ватикана, или от Китайската патриотична католическа асоциация, не бяха признати от другата страна.

Китай официално е атеистична държава, но религиозните практики са законни в страната – макар и под строг правителствен надзор и наблюдение.

Отношенията на Ватикана с Москва се влошиха след нахлуването на Русия в Украйна. Папата също си навлече критики от Украйна със забележки относно войната на Русия. Съвсем наскоро той беше обвинен от украински служители в „империалистическа пропаганда“, след като призова младите руски католици да гледат на себе си като на потомци на Руската империя по време на видео обръщение.

В реч, произнесена от Улан Батор в събота, папата каза, че правителствата и светските институции „няма от какво да се страхуват от работата на Църквата по евангелизация“.

Папа Франциск поздравява католиците пред католическата катедрала Свети Петър и Павел в Улан Батор. Папа Франциск поздравява католиците пред католическата катедрала "Свети Петър и Павел" в Улан Батор. Луиз Делмот/АП

Без да назовава конкретна държава, той каза, че Църквата „няма политическа програма, която да напредва, но се поддържа от тихата сила на Божията благодат и послание на милост и истина, което има за цел да насърчи доброто на всички .”

По време на речта папа Франциск също призова лидерите да разсеят „тъмните облаци на войната“.

Президентът на Монголия Ukhnaagiin Khurelsukh каза на тълпата: „С оглед на мирния принос към усилията на международната общност за справяне с регионалните и глобалните предизвикателства пред сигурността, Монголия предлага своите инициативи и активно се ангажира с нашите непосредствени и трети съседи.“

Според Vatican News най-новите данни от 2023 г. показват, че текущият брой на католиците в Монголия е около 1500 от общо население от 3,5 милиона.

Това се сравнява със само 14 католици в страната през 1995 г. според Vatican News.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР