Папа Франциск обяви, че ще назначи 21 нови кардинали, като

...
Папа Франциск обяви, че ще назначи 21 нови кардинали, като
Коментари Харесай

Папа Франциск назначава 21 нови кардинали

Папа Франциск разгласи, че ще назначи 21 нови кардинали, като сложи своя отпечатък върху групата, която един ден ще избере приемника му след неговата гибел или непринудено отдръпване, оповестява " Ройтерс ".

Церемонията по назначението им, известна като к онсистория, ще се организира на 30 септември , посочи 86-годишният Франциск по време на обедната си молитва пред поклонници и туристи на площад " Свети Петър ".

Това ще бъде деветата консистория, свикана от папата след избирането му преди 10 години.

Новите кардинали са от Съединените щати, Италия, Аржентина, Швейцария, Южна Африка, Испания, Колумбия, Южен Судан, Хонконг, Полша, Малайзия, Танзания и Португалия.

Осемнадесет от тях са под 80-годишна възраст и ще могат да вземат участие в възможен конклав за избор на идващия папа. Те са известни като кардинали-електори.
 Изписаха папа Франциск от болничното заведение
Изписаха папа Франциск от болничното заведение

Главата на католическата черква се възвръща след направената му интервенция

След септемврийската консистория ще има 137 кардинали-електори, като към 73% от тях ще са определени отпапа Франциск . Това усилва опцията идващият папа да споделя визията му за по-прогресивна, приобщаваща Църква.

Франциск ускори и опцията идващият папа да пристигна от Азия или Африка , като непрекъснато назначаваше кардинали-електори от тези континенти и придаваше по-малко значение от своя предходник на страните в Европа.

Дали папата ще уточни още кардинали, зависи от това какъв брой дълго ще живее.

Франциск прекара девет дни в болница след интервенция за коремна херния предишния месец. Възстановяването му върви добре и той би трябвало да посети Португалия от 2 до 4 август, както и Монголия от 31 август до 4 септември.

Останалите трима нови кардинали, които са на 80 или повече години и са прекомерно възрастни, с цел да гласоподават в конклав, са посочени в символ на признателност за своята дълга работа към Църквата.
 Папа Франциск е претърпял сполучлива интервенция
Папа Франциск е претърпял сполучлива интервенция

Добри вести от Ватикана

На всички кардинали, без значение от възрастта им, е позволено да вземат участие в предконклавни срещи , известни като генерални конгрегации. Това им дава право на дума по отношение на хората, които съгласно тях би трябвало да изберат по-младите кардинали.

Кардиналите са на второ място след папата в църковната подчиненост и служат като негови най-близки съветници. Поради своята историческа мощ и въздействие, те към момента се назовават ​​принцовете на Църквата, макар че Франциск им е споделил да не живеят като кралски особи и да бъдат покрай бедните.

Трима от новите кардинали неотдавна бяха назначени за ръководители на основни ватикански отдели, какъвто е казусът с аржентинския архиепископ Виктор Мануел Фернандес, началник на доктриналния отдел на Ватикана.

Друго значимо предопределение е това на свещеник Стивън Чоу Сау-Ян от Хонконг. Чоу е една от главните връзки с католическата черква в комунистически Китай, където Ватикана се пробва да усъвършенства изискванията за католиците. Епископът посети Пекин през април.

Архиепископ Робърт Франсис Превост пък е американец, който неотдавна беше назначен за началник на ватиканския отдел, подпомагащ на папата да избира нови епископи - един от най-влиятелните постове във Ватикана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР