Папа Франциск обмисля възможността да се оттегли като глава на

...
Папа Франциск обмисля възможността да се оттегли като глава на
Коментари Харесай

Папа Франциск обмисля възможността да се оттегли като глава на Католическата църква

Папа Франциск обмисля опцията да се отдръпна като глава на Католическата черква, заяви abcnews.

" Вратата е отворена. Това е напълно естествена опция ", съобщи 85-годишният папа пред публицисти, до момента в който се прибираше със аероплан към Рим след посещаване в Канада.

Той сподели, че не мисли да се отдръпва незабавно, само че това по думите му не значи, че не може да стартира да преглежда сходна стъпка по-нататък. Франциск засегна и тематиката за своето здравословно положение. През последните шест дни той едвам успяваше да направи няколко крачки и седеше в инвалидна количка през множеството време. Папата страда от контузия в коляното.

" Не мисля, че мога да продължа със същия темп на пътешестване като преди. Трябва да я карам по-леко, мислейки за своята възраст и ограничаване ", съобщи аржентинецът.

Проблемът му с коляното би могъл да бъде решен с интервенция, само че Франциск не желае още веднъж да се подложи на сходна намеса, откакто доскоро повече от година претърпя чревна интервенция.

" Целият проблем е упойката ", сподели той, като изясни, че упойката му се е отразила при последната интервенция.

Папата съобщи, че към момента желае да пътува. Според него пътуванията просто могат да бъдат планувани в по-малък мащаб.

При визитата си в Канада той се срещна с хора от коренните нации, с цел да изиска амнистия за насилието и злоупотребите, на които в предишното са били подложени деца от локалното население в ръководени от Католическата черква пансиони.

Франциск се съгласи, че опитите за заличаване на локалната просвета в Канада посредством ръководена от църквата система от учебни заведения, в които децата учат и живеят, са представлявали културен " геноцид ", показва Асошиейтед прес.

Папата сподели пред публицисти на път за Рим, че не е употребявал думата " геноцид " по време на визитата си, тъй като не му е пристигнала мислено.

Канадската комисия за истина и помиряване дефинира през 2015 година, че насилственото взимане на деца от коренното население от домовете им и настаняването им в пансиони за да бъдат асимилирани е съставлявало " културен геноцид ".

Той сподели, че неведнъж е осъдил като " пагубна " пансионната система, посредством която са били прекратени фамилни връзки и е бил изработен опит за налагане на нови културни вярвания на коренното население.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР