Папа Франциск обеща днес възможно най-строги мерки срещу свещеници, които

...
Папа Франциск обеща днес възможно най-строги мерки срещу свещеници, които
Коментари Харесай

Папата обеща най-сурови мерки срещу педофилите сред духовенството

Папа Франциск даде обещание през днешния ден " допустимо най-строги ограничения " против свещеници, които изнасилват и правят блудства с деца, и съобщи, че ще се търси отговорност от епископите и други висши духовници, които ги прикриват, съобщи Асошиейтед прес.

Франциск се срещна за първи път с консултативната си комисия за половите похищения - група външни специалисти, назначени през 2014 година да осведомят и поучават Светия отец и Католическата черква за най-хубавите практики за недопускане на педофили в клира и за отбрана на децата, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията организираше просветителни семинари в епархии по света, само че срещна такава остра опозиция от страна на Ватикана на някои свои оферти, че най-видният й член - претърпялата полово принуждение ирландка Мери Колинс - през март разочарована я напусна.

Правилникът и членовете на комисията подлежат на преразглеждане и още не е ясно дали бъдещият й състав ще продължи да включва хора, претърпели полово принуждение от страна на религиозни лица, показва АП.

В днешното си изявление папата още веднъж даде обещание " нулева приемливост " към половите похищения. Той сподели, че изпитва дълбока болежка и позор, че деца са били засегнати от свещеници, от хора, които би би трябвало да заслужават най-голямо доверие.

" Искам да повторя през днешния ден, че Църквата ще отвърне с използване на най-строгите вероятни ограничения против тези, които са изневерили на отговорностите си и са протегнали ръка на Божии деца ", съобщи Франциск и означи, че сходни наказания би трябвало да се ползват за всички, които работят в църковни институции. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР