Папа Франциск, който отбягва голяма част от помпозността и привилегиите

...
Папа Франциск, който отбягва голяма част от помпозността и привилегиите
Коментари Харесай

Папата иска да бъде погребан извън Ватикана

Папа Франциск, който отбягва огромна част от помпозността и привилегиите на Ватикана, реши доста да опрости комплицираните погребални ритуали за почнал папа, като ще стане първият папа, който ще бъде заровен отвън Ватикана от повече от век, предава Ройтерс, представена от.

Папата, който в неделя навършва 87 години, разкри проектите за погребението си в изявление за мексиканската телевизия N+ във вторник вечерта, с цел да означи празника на Дева Мария от Гвадалупе.

В изявлението с кореспондента на мрежата във Ватикана Валентина Алазраки, записано преди папата да води литургия в базиликата Свети Петър, той наподобява се е възстановил от пристъпа на бронхит.

Той постоянно се смее, до момента в който разисква тематики като здравето си, миграцията, връзката си с починалия папа Бенедикт XVI и проектите за пътешестване. Папата сподели, че здравето му е положително, само че помоли за молебствия, до момента в който се оправя с рестриктивните мерки на старостта.

Папа Франциск разкри, че работи с церемониалмайстора на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на комплицираните, дълги като книги, погребални ритуали за папа, които са били употребявани за неговите прародители.

От избирането си през 2013 година Франциск заобикаля пурпурната, украсена с кожа " моцета " или мантия и също по този начин не носи златен кръст, само че е запазил към врата си същия избледнял сребърен кръст, който е употребявал като архиепископ на Буенос Айрес.

Той също по този начин не е употребявал плюшените червени " обувки на рибаря ", употребявани от неговите прародители. Папа Франциск е запазил същите елементарни черни обувки, които постоянно е употребявал, и носи пластмасов часовник.

Папата сподели, че заради своята лоялност към Мария, Божията майка, той е решил да бъде заровен в римската базилика Санта Мария Маджоре, където обичайно отива да се моли преди и след всяко от пътуванията си в чужбина.

Много папи са заровени в криптите под базиликата Свети Петър. Последният папа, заровен отвън Ватикана, е Лъв XIII, който умря през 1903 година и е заровен в Латеранската базилика " Свети Йоан " в Рим.

Франциск сподели, че би бил подготвен да подаде оставка, както направи папа Бенедикт XVI през 2013 година, в случай че здравето му се утежни извънредно доста, само че също по този начин има вяра, че папските оставки не би трябвало да се трансформират в норма.

Запитан за здравето си, той сподели: " Чувствам се добре, усещам се по-добре. Понякога ми споделят, че не съм здравомислещ, тъй като ми се желае да върша неща и да се движа. Предполагам, че това са положителни признаци, нали? Доста съм добре ".

Бронхитът принуди папа Франциск да анулира пътешестване до Дубай този месец, с цел да участва на срещата на върха за климата COP28. Той беше опериран през юни за премахване на коремна херния и наподобява се е възстановил изцяло от тази интервенция.

Папата се надява да направи три пътувания идната година, до Полинезия, до Белгия и до родната си Аржентина за първото си посещаване там след избирането му за папа през 2013 година
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР