Папа Франциск, който избягва голяма част от разкоша и привилегиите

...
Папа Франциск, който избягва голяма част от разкоша и привилегиите
Коментари Харесай

Папа Франциск иска да опрости папските погребални ритуали и да бъде погребан извън Ватикана

Папа Франциск, който заобикаля огромна част от разкоша и привилегиите на Ватикана, реши да опрости доста комплицираните ритуали за папско заравяне. Съгласно подхванатите стъпки Франциск би бил първият папа, който от повече от век насам ще бъде заровен отвън Ватикана, съобщи Ройтерс.

 

Франциск, който в неделя навършва 87 години, разкри проектите си за погребението си в изявление за мексиканската телевизия " Ен плюс " по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе. 

 

В изявлението, записано преди папата да отслужи литургията в базиликата " Свети Петър ", Франциск наподобява възобновен от бронхита, който прекара наскоро. Пред интервюиращия го публицист папата се смее, до момента в който разисква разнородни тематики, измежду които и такива за здравето му, миграцията, връзките му с предшественика му Бенедикт Шестнадесети.

 

Той приказва и за проектите си за задгранични пътувания. Главата на Римокатолическата черква споделя, че се надява да реализира три пътувания през идната година - до Полинезия, Белгия и първото си посещаване в родната Аржентина след избирането му за папа през 2013 година

Франциск разкри, че работи с церемониалния началник на Ватикана, с цел да опрости комплицираните и пословично дълги папски погребални ритуали, които са били употребявани за неговите прародители. 

 

Той също по този начин съобщи, че заради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде заровен в римската базилика " Санта Мария Маджоре ", където по традиция той върви да се моли преди и след всяко едно от задграничните си пътувания. 

 

В продължение на повече от 100 години тленните остатъци на папите са били полагани в подземията на базиликата " Свети Петър " във Ватикана, отбелязва Ройтерс.

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР