Папа Франциск, който е на историческо посещение в Обединените арабски

...
Папа Франциск, който е на историческо посещение в Обединените арабски
Коментари Харесай

Папа Франциск на историческо посещение в ОАЕ!

Папа Франциск, който е на историческо посещаване в Обединените арабски емирства (ОАЕ), се срещна в понеделник с представители на управлението на страната, съобщи Ройтерс.

Франциск стана първият папа, стъпил на Арабския полуостров - люлката на исляма. Той се надява визитата да спомогне за мира посредством междурелигиозен разговор, отбелязва организацията.

В президентския замък в столицата Абу Даби Франциск имаше персонален диалог с престолонаследника на емирство Абу Даби шейх Мохамед бин Заид Ал Нахаян и други представители на управлението на ОАЕ.

"Аз и моят брат Мохамед бин Рашид сме щастливи да приемем римския папа в Дома на толерантността "Шейх Заид бин Султан Ал Нахаян ". Обсъдихме пътища за подсилване на двустранното съдействие, значимото значение на разговора, търпимостта, взаимното битие на хората и значими начинания за реализиране на мир, непоклатимост и развиване на народите и обществата ", написа в туитър престолонаследникът шейх Мохамед, представен от ТАСС, оповестява Българска телеграфна агенция.

На срещата с папата е участвал и неговият брат, министър председателят на ОАЕ и властник на емирство Дубай, Мохамед бин Рашид Ал Мактум.

В почетната книга за посетители в двореца папата написа, че моли Бог да подари ОАЕ "с божествената благословия на мира и братската взаимност ".

В посланието си в книгата Франциск изрази и признателност за "топлия банкет и гостолюбие ".
ОАЕ проведоха на папата грандиозно посрещане, което включваше артилерийски салют и тържествено прехвръкване на военни самолети.

Визитата се реализира в сянката на войната в Йемен - най-бедната страна на Арабския полуостров. ОАЕ играе водеща роля в обединението отпред със Саудитска Арабия, която води война на страната на интернационално приетото йеменско държавно управление, свалено от власт от подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, отбелязва Ройтерс.

Очаква се Франциск да произнесе единственото си обществено послание в ОАЕ на междурелигиозна среща, откакто посети джамията в Абу Даби "Шейх Заид " - една от най-големите в ислямския свят. Във вторник папата ще отслужи и меса навън за към 135 000 католици на стадион в Абу Даби - събитие без казус на Арабския полуостров.

Преди визитата Франциск сподели, че то ще напише "нова страница в историята на връзките сред религиите ".

В ОАЕ живеят към 1 милион имигранти католици, доста от които са от Филипините. Предполага се, че в останалите страни на Арабския полуостров има още 1 милион католици.

Изданието разгласява и публикация, в която мюсюлмански и католически представители са представени да споделят, че е допустимо папата да посети в бъдеще Саудитска Арабия.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР