Папа Франциск, който често е казвал, че може да се

...
Папа Франциск, който често е казвал, че може да се
Коментари Харесай

Папата пак дава знаци за възможна оставка

Папа Франциск, който постоянно е казвал, че може да се отдръпна в бъдеще, в случай че неприятното здраве му попречи да управлява католическата черква, в неделя похвали смирението на един от дребното папи в историята, който подаде оставка непринудено, вместо да ръководи доживот , предава Ройтерс.

Л`Акуила е централен италиански град, който Светият отец посети за малко. Там е заровен папа Целестин V, който подаде оставка през 1294 година с цел да се върне към живота си на аскет, поставяйки казус.

Папа Бенедикт XVI, който през 2013 година стана първият понтифекс от към 600 години, подал непринудено оставка, посети Л`Акуила четири години преди да се отдръпна. В предишното Франциск също е възхвалявал смелостта на своя предходник.

Когато Ватиканът разгласи през юни пътуването на папа Франциск до Л`Акуила - за откриването на годишен " празник на прошката " - това подхрани спекулациите, че съчетанието от събития - в това число произвеждането на нови кардинали в събота и срещите, започващи в понеделник за нова ватиканска конституция - може да предвещава нова папска оставка .

Въпреки това предишния месец 85-годишният Франциск се изсмя на концепцията, като сподели, че " не ми е идвало мислено ", като в същото време остави отворена опцията той да се отдръпна по здравословни аргументи в далечно бъдеще.

В проповедта си пред хиляди хора на централния площад папа Франциск означи, че в " Божествена комедия " Данте Алигиери осъди папа Целестин V за осъществяването на това, което средновековният стихотворец назова " Великият отвод ".

Но самият папа Франциск, който се помоли безшумно пред гроба на Целестин V, сподели, че като се отхвърля от властта, Целестин демонстрира силата, която идва от смирението.

" В очите на хората смирените се преглеждат като слаби и губещи, само че в реалност те са същинските спечелили, тъй като те са единствените, които се доверяват изцяло на Господ и познават Неговата воля ", сподели папа Франциск.

Папата, който и бастун през последните няколко месеца заради заболяване на коляното, единствено участва през по-голямата част от литургията, само че чете проповедта си със мощен глас и постоянно излиза от сюжета.

Той описа на хората по какъв начин водачът на хеликоптера, който го докара от Рим, е трябвало да кръжи известно време поради гъстата мъгла в планинския регион, преди да откри междина в мъглата. Той съпостави това със знак от Бога.

Въпреки че папа Франциск отхвърли слуховете, че възнамерява да подаде оставка в скоро време, визитата акцентира нуждата на Католическата черква да контролира статута на папите, които се отдръпват.

Италианският град Л " Акуила беше обиден от разрушително земетресение през 2009 година, което, рани няколко хиляди и унищожи доста здания.

В началото на визитата си в неделя папа Франциск ложи сива пожарникарска каска и беше разведен из руините на градската катедрала, която пострада тежко от земетресението и сега се възвръща.
 Папата моли Северна Корея да го предложения на посещаване
Папата моли Северна Корея да го предложения на посещаване

Той се надява на опция да работи за мира
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР