Папа Франциск каза, че Украйна трябва да има куража да

...
Папа Франциск каза, че Украйна трябва да има куража да
Коментари Харесай

Папата: Украйна трябва да има куража да развее бялото знаме и да преговаря с Русия

Папа Франциск сподели, че Украйна би трябвало да " има куража да развее бялото знаме " и да договаря за преустановяване на войната с Русия, почнала след пълномащабното навлизане на силите на Москва преди две години и предизвикала гибелта на десетки хиляди души, съобщи Българска телеграфна агенция като цитира Ройтерс.

Предстоятелят на Римокатолическанта черква съобщи това в изявление за швейцарската социална телевизия, записано предишния месец - много преди вчерашното предложение на турския президент Реджеп Ердоган да бъде хазаин на среща на върха сред Украйна и Русия за преустановяване на войната.

Ердоган направи новото предложение след среща в Истанбул с украинския си сътрудник Володимир Зеленски. Украинският президент сподели от своя страна, че макар че желае мир, няма да отстъпи никаква територия.

Мирният проект на Зеленски включва цялостно евакуиране на съветските войски от цяла Украйна. Кремъл обаче изключи присъединяване в мирни договаряния при условия, избрани от Киев.

В изявлението папа Франсиск е запитан за позицията му за дебатите сред тези, които споделят, че Украйна би трябвало да се съобщи, защото не е способна да отблъсне съветските сили, и тези, които считат, че в случай че Киев направи това, ще легитимира дейностите на по-силната страна.

Интервюиращият употребява термина " бял байрак " във въпроса си.

" Това е една интерпретация, в действителност. Но аз мисля, че най-силният е този, който преценя обстановката, мисли за хората и има смелостта да вдигне бялото знаме и да договаря ", споделя папата. Той добавя, че договарянията би трябвало да се осъществят благодарение на интернационалните сили.

Агенция Ройтерс се базира на авансово получения текст на изявлението и част от видеозаписа, които са й били предоставени през днешния ден. Интервюто би трябвало да бъде излъчено на 20 март в ново предаване за просвета.

" Думата " договарям " е смела дума. Когато видиш, че си надвит, че нещата не вървят добре, би трябвало да имаш куража да преговаряш ", декларира Франциск.

Смята се, че това е първият път, когато папата употребява термини като " бяло знаме " или " надвит ", обсъждайки войната в Украйна, макар че и до момента е приказвал за нуждата от договаряния, отбелязва Ройтерс.

Миналата година 87-годишният Франциск изпрати италианския кардинал Матео Дзупи в Киев, Москва и Вашингтон, с цел да изслуша водачите на трите страни в опит да посредничи за мир.

" Човек може да изпитва позор ", споделя папата за договарянията, " само че с какъв брой мъртви ще приключи (войната)? (Човек трябва) да договаря в точния момент, като откри страна, която може да бъде медиатор ", добавя той, споменавайки Турция като една от страните, които към този момент предложиха да са домакини на сходна среща.

" Не се срамувайте да преговаряте, преди нещата да се влошат ", споделя Франциск, който стотици пъти се е молил за " мъченическа Украйна ". Попитан дали е подготвен да посредничи, той дава отговор: " Тук съм. "

В друга част от изявлението, говорейки за войната сред Израел и палестинското ислямистко придвижване " Хамас ", Франциск акцентира: " Преговорите в никакъв случай не значат предаване. "

Миналия месец Зеленски сподели, че 31 000 украински бойци са били убити от началото на съветската пълномащабна инвазия в страната през февруари 2022 година Той добави, че военните дейности в окупираните украински области са коствали живота и на десетки хиляди цивилни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР