Папа Франциск изрази дълбоки съболезнования за загиналите при катастрофата с

...
Папа Франциск изрази дълбоки съболезнования за загиналите при катастрофата с
Коментари Харесай

Папа Франциск изрази съболезнования за жертвите в катастрофата на Струма

Папа Франциск изрази дълбоки съболезнования за починалите при злополуката с туристически рейс в България. Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин е изпратил през днешния ден депеша до президента на Северна Македония Стево Пендаровски, с която отбелязва, че понтифът е надълбоко тъжен от новината за жертвите и ранените при " съдбовния случай ".

" Папа Франциск показва сърдечната си взаимност с всички, наранени от тази покруса. Мислейки най-много за починалите деца, той поверява душите на мъртвите на милосърдието на Всемогъщия и загатва в молитвите си опечалените фамилии и ранените. В този миг на народен печал Негово Светейшество приканва Божиите благословии за разтуха и мир ", се споделя в документа, чийто текст бе публикуван от пресслужбата на Светия трон, представен от БГНЕС.

Екип от шестима следователи от Национална следствена служба и трима прокурори от Окръжна прокуратура-Перник ще работят по формираното досъдебно произвеждане за тежкия пътен случай на автомагистрала " Струма ", при който починаха жители на Република Северна Македония. Това съобщи представителят на основния прокурор Сийка Милева. 

Тя добави, че с оглед интернационалния детайл на проблема, прокурорите от отдел " Международен " при Върховната касационна прокуратура /ВКП/ оказват цялостно подпомагане и съгласуваност по отношение на изпращането на молбата за правна помощ.

" По линия на интернационалното правно съдействие са конкретизирани оптимално къси периоди за предаването на изисканите документи ", сподели още прокурор Милева.

В тази връзка основният прокурор на България ще командирова в Скопие прокурор и следовател от екипа, които ще предадат молбата за правна помощ в прокуратурата на Северна Македония. " С оглед експедитивност и успеваемост командированият екип персонално ще получи изисканите документи. За идентифициране на починалите жители българският екип на място ще получи и ДНК-профилите от родственици на починалите, за същите да бъдат съпоставени с ДНК-профилите на жертвите, респективно те да бъдат разпознати допустимо най-бързо ", уточни още представителят на основния прокурор.

Тя изясни, че е основана нужната организация за бързо и дейно следствие, има систематизиране на работата по обособени ресори и посоки. Главният прокурор на Република България Иван Гешев е в непрекъсната връзка с основния прокурор на Република Северна Македония Любомир Йовески. " Прокуратурата работи на оптимални обороти, с цел да се открият аргументите за настъпването на тежкото ПТП, както и за бързото освобождение на телата на починалите ", разяснява още Сийка Милева. 

Междувременно стана ясно, че до момента в който не приключат огледите на мястото на тежката злополука край Боснек, придвижването по автомагистрала " Струма "  в посока Благоевград няма да бъде възобновено. И сега трафикът се пренасочва през Перник и Радомир. " Платното за Благоевград ще бъде отворено, едвам когато огледите на място приключат и пътят бъде измит ", сподели зам.-директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Перник комисар Иван Зеленков. 

Снощи опожареният рейс беше вдигнат от платното и откаран в Перник.  " На този рейс Националното разследване ще прави спомагателен оглед. Намира се на база на " Автомагистрали ", където ще се пази, и оттова нататък ще се правят дейности още веднъж във връзка с него. Тепърва би трябвало да се назначават експертизи автотехнически по негови елементи и по този начин нататък ", уточни комисар Зеленков.

По-рано беше обявено, че транспортното министерство на Северна Македония е задействало процедура за лишаване на разрешителното на компанията " Беса транс ", която е притежател на авариралия в България рейс. 

Припомняме, че при пътен случай с рейс на автомагистрала " Струма " на 23 ноември починаха 45 души, а седем пострадаха тежко и бяха откарани в столичната болница за незабавна помощ " Пирогов ". Туристическият рейс с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция към Северна Македония катастрофира и се възпламени на автомагистралата край пернишкото с. Боснек. Предстои да бъдат разпознати телата на починалите с биологичен материал от техни близки. Трима лекари от Института за правосъдна медицина в Скопие ще се включат към екипа на българска територия. 

Разследващите би трябвало да открият аргументите за жестоката трагeдия като главните версии към този момент са две - човешка неточност и техническа нередовност. 

В памет на починалите при пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк и на жертвите от тежката злополука на автомагистрала " Струма " България разгласи днешният 24 ноември за Ден на печал. През целия ден националните знамена на всички държавни институции ще бъдат свалени на половина. Последният път, когато България е била в печал, е на 27 август 2018 година в памет на 20 починали в тежката злополука с рейс край Своге на 25 август. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР