Папа Франциск иска да отиде в Москва и Киев, за

...
Папа Франциск иска да отиде в Москва и Киев, за
Коментари Харесай

Папата се надява да посети Москва и Киев в търсене на мира

Папа Франциск желае да отиде в Москва и Киев, с цел да се опита да постави завършек на войната на Русия против Украйна.

В изявление за Ройтерс понтификът съобщи, че е бил сбъднат контакт сред държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и съветския външен министър Сергей Лавро в за вероятно пътешестване до Москва. " Разменихме си известия по този въпрос, тъй като си помислих, че в случай че съветският президент ми даде дребен прозорец, с цел да послужвам на идеята на мира ", бих отишъл в Москва, с цел да беседвам с Путин, сподели папата. " Възможно е, откакто се върна от Канада [в края на юли], да съумея да отида в Украйна ", добави той.

" Първото нещо е да отида в Русия, с цел да се опитам да оказа помощ по някакъв метод, само че бих желал да отида и в двете столици ". Той не посочи дали Москва или Киев са дали публично единодушие за папско посещаване.

Франциск нееднократно е подлагал на критика съветската инвазия в Украйна , само че е правил и някои спорни изявления и е отказвал да осъди Путин по име. В средата на юни той съобщи в изявление за италианско йезуитско списание, че войната в Украйна " може би по някакъв метод е била или предизвикана, или не е била предотвратена ".

Преди това той също по този начин е казвал, че се интересува от това да отиде в Русия поради войната в Украйна, само че не и в Киев. По време на изявление за в. " Кориере каузи сера " през май той съобщи: " Засега няма да вървя в Киев - първо би трябвало да отида в Москва, първо би трябвало да се срещна с Путин ".

В изявлението за Ройтерс папата също по този начин отхвърли слуховете, че скоро ще подаде оставка, както и известията, че има рак.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР