Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана, за да

...
Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана, за да
Коментари Харесай

За да „опрости“ сложните ритуали: Папа Франциск иска да бъде погребан извън Ватикана

Папа Франциск желае да бъде заровен отвън Ватикана , с цел да „ опрости “ комплицираните погребални ритуали за понтифика. В изявление за мексиканска телевизия той споделя, че се усеща по-добре, само че в случай че здравето му се утежни извънредно - би подал оставка.

Той изрази признателност за „ обичта, вниманието и другарството “

В неделя Франциск навършва 87 години. Той разкрива проектите си за заравяне в изявление за мексиканската телевизия N+ във по случай празника на Дева Мария от Гуадалупе.

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

В изявлението, записано преди папата да отслужи литургията в базиликата „ Свети Петър “, Франциск наподобява възобновен от бронхита, който прекара неотдавна. Той постоянно се смее, до момента в който разисква тематики като здравето си, миграцията, връзките си с починалия папа Бенедикт XVI и проектите си за пътувания.

Папа Франциск разкрива, че работи с церемониалния занаятчия на Ватикана, архиепископ Диего Равели, за опростяване на комплицираните, дълги като книги погребални ритуали, които са били употребявани за неговите прародители.

Той ще бъде изписан в петък

Папа Франциск споделя, че поради предаността си към Мария, Божията майка, е решил да бъде заровен в римската базилика „ Санта Мария Маджоре “, където по традиция отива да се моли преди и след всяко свое пътешестване в чужбина. Очаква се самата заупокойна литургия да се организира на площад „ Свети Петър “.

Снимка: Reuters

Много папи са заровени в криптите под базиликата „ Свети Петър “. Последният папа, който е заровен отвън Ватикана, е Лъв XIII, който умира през 1903 година и е заровен в базиликата „ Свети Йоан Латерански “ в Рим. Франциск ще бъде първият папа от повече от век, който не е заровен във Ватикана.

Към момента Ватиканът не е коментирал информацията

Главата на Римокатолическата черква декларира, че би подал оставка, както направи Бенедикт през 2013 година, в случай че здравето му се утежни извънредно, само че също по този начин счита, че папските оставки не би трябвало да се трансформират в норма.

Снимка: БГНЕС

Папа Франциск споделя, че здравето му е положително, само че моли за молебствия, защото се оправя със старостта. „ Чувствам се добре, усещам се по-добре. Понякога ми споделят, че не съм здравомислещ, тъй като ми се желае да върша неща и да се движа. Предполагам, че това са положителни знаци, нали? Аз съм сносно “, споделя той.

Бронхитът принуди Франциск да анулира пътуването си до Дубай този месец, с цел да взе участие в срещата на върха за климата COP28. През юни той претърпя интервенция за премахване на коремна херния и наподобява се е възстановил изцяло от тази интервенция.

Снимка: Reuters

Той съобщи, че се надява да реализира три пътувания през идната година - в Полинезия, в Белгия и в родната си Аржентина за първото си посещаване там след избирането му през 2013 година

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР