Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папа Франциск: Военните атаки са отвъд морала

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март разкритикува военните офанзиви, които съгласно него отиват " оттатък морала ", съобщи " Ройтерс ", като цитира отговор на главата на римокатолическата черква на въпрос за израелските въздушни удари в Ливан, при които беше погубен водачът на " Хизбула " Хасан Насрала.

По време на противоположния полет от Белгия към Рим понтификът съобщи, че страните не могат да " минават границите " при потреблението на военните си сили. " Дори във войната има морал, който би трябвало да се пази ", съобщи той.

" Войната е неморална. Но разпоредбите на войната ѝ придават някакъв морал ", счита 87-годишният папа.

" Защитата постоянно би трябвало да бъде пропорционална на нападението. Когато има нещо непропорционално, виждате наклонност към доминиране, която излиза от границите на морала ", сподели още той.

Лидерът на 1,4 милиарда католици по света, постоянно насочва апели за преустановяване на насилствените спорове, само че нормално се стреми да не наподобява, че дефинира кой е агресор. През последните седмици той се изрече по-открито за военните дейности на Израел в продължаващата война против " Хамас ".

Франциск съобщи, че " всеки ден " беседва по телефона с членове на католическа енория в Газа. Той сподели, че енориашите му описват за изискванията на място, както и " за жестокостта, която се случва там ".

Папата съобщи също, че жертвите на полови похищения от страна на католически духовници в Белгия заслужават по-голяма финансова отплата, като назова досегашните суми " прекомерно дребни ", отбелязва Ройтерс, представени от Българска телеграфна агенция.

По време на визитата му в Белгия политическите водачи на страната настояха понтификът да предприеме по-конкретни дейности за справяне със половите похищения от страна на духовници.

Франциск също по този начин удостовери уговорката на Католическата черква да оказва помощ на потърпевшите. " Трябва да се погрижим за тези, които са били измъчвани, и да накажем насилниците ", акцентира той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР