Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си

...
Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си
Коментари Харесай

Папата прокара пътя за канонизиране за първия светец от поколението на милениалите

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март проправи пътя за канонизиране на първия светец от поколението на „ милениалите “,  като приписа второ знамение на 15-годишен италиански компютърен талант, умрял от левкемия през 2006 година, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Роденият в Лондон на 3 май 1991 година Карло Акутис, който още като дете се е преместил с родителите си италианци в Милано, беше най-младият актуален човек, който Франциск разгласи за благословен през 2020 година в Асизи.

По време на вчерашната си среща с ръководителя на ватиканския отдел за оповестяване на светци кардинал Марчело Семераро папата заяви, че е признал второ знамение, приписвано на Акутис.  

Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март разгласи, че ще свика Консистория на кардиналите, с цел да разиска канонизацията на Акутис, както и на други трима блажени.

Наричан светецът настойник на интернет, Акутис използваше естествения си механически гений, с цел да сътвори уеб страница за каталогизиране на чудеса и да се погрижи за уебсайтовете на някои локални католически организации.

Той бе самообразован. Още в началното учебно заведение Акутис се научил да програмира благодарение на академични учебник по информатика, а по-късно почнал да редактира видеоклипове и да основава анимация.

Акутис, който умря от остра левкемия на 12 октомври 2006 година, бе подложен на пътя към канонизиране, откакто Папа Франциск  Папа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март утвърди първото приписвано му знамение: изцелението на 7-годишно бразилско момче от рядко заболяване на панкреаса, откакто то влезнало в контакт с светиня на Акутис - парче от една от неговите тениски.

Второто знамение, което беше прието през вчерашния ден, е обвързвано с жена от Коста Рика, която през юли 2022 година отива на поклонение до гроба на Акутис в Асизи, с цел да се помоли за излекуване на щерка си, която страда от тежка контузия на главата, откакто паднала от велосипед.

Младата жена почнала да демонстрира признаци на възобновяване незабавно след молитвата на майка си.

Още като малко момче Акутис демонстрира мощна религиозна отдаденост, която изненадала нерелигионзите му родители.

Майка му, Антония Салцано, си спомня в изявление, че от 3-годишна възраст той желал да посети църквите, през които минавали в Милано, а на 7 години желал да одобри тайнството Свето причестяване, като прави изключение от нормалното условие за възраст.

Неговата ученолюбивост в тази област предиздвикала Салцано да учи теология, с цел да дава отговор на въпросите му, което още веднъж я направило вярваща.

Акутис е заровен в Асизи по лична молба, защото е станал обожател на свети Франциск от Асизи поради неговата отдаденост на бедните.

Умбрийският град е бил една от обичаните дестинации за пътешестване на момчето. Тялото му, облечено в състезателен екип и маратонки, беше изложено за поклонение в светилище в града, а сърцето му е изложено в реликварий в базиликата „ Свети Франциск “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР