Папа Франциск е поздравил българския премиер Кирил Петков за посоката

...
Папа Франциск е поздравил българския премиер Кирил Петков за посоката
Коментари Харесай

Папата към Кирил Петков: Корупцията е болест - изтръгнете я

Папа Франциск е поздравил българския министър председател Кирил Петков за посоката на държавното управление в посока битката с корупцията.

„ Каза, че корупцията е болест. Той доста има вяра, че млади политици са единственият метод да се изтръгне тази болест. Каза, че тази болест е на всички места. Поздрави ни, че главната цел е изтръгването ѝ “, сподели министър председателят Кирил Петков след аудиенцията в Рим, представен от бТВ.

„ Втори съвет, който ми даде – сподели, че сега се намираме в невиждана рецесия. Инфлацията се подвига доста и е доста значимо да се срещаме с хората и да им обясняваме, че вършим всичко допустимо, само че има стопански фактори, които не зависят от нас “, сподели Петков

По-рано преди визитата на българската делегация стана явен и подаръкът на премиера - направена от вълна сцена на Рождество Христово.

Това е подаръкът, който министър председателят Кирил Петков ще даде на папа Франциск.

Нейни основатели са деца от обществения център „ Рождество Христово “, който е основан от Католическа апостолическа екзархия – София по самодейност на Папския съвет „ Cor Unum”.

Подаръкът е алегоричен, а задачата – щедрост.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/05/кирил петков-папа-подарък-сн. Министерски съвет.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 533 " /> Кирил Петков с подаръка за папата. Снимка Министерски съвет
Българското държавно управление ще поддържа финансово центъра. Ще бъдат предоставени средства за закупуване на образователни пособия, хранителни артикули, както и за образуване на празник навън за децата, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет.

Близката история помни и много по-пищни и озадачаващи блага от българските управляващи за Светия отец. Като голямото 200-килограмово яйце, което Росен Плевнелиев в качеството му на държавен глава връчи през 2012 година на тогавашния папа Бенедикт ХVI. Яйцето беше със златно покритие, кристални камъни и височина от над 2 метра. Заради огромните си размери обаче то не съумя да влезе в стаята за аудиенцията.

" Аз се замислих какъв подарък можем да му дадем, който в действителност да го зарадва и който да е на по-духовно равнище и да не бъде просто следващият протоколен подарък ", изясни решението си за тазгодишния подарък Петков.

Преди визита при папата по случай 24 май през днешния ден българската делегация участва на Божествена света литургия в базиликата „ Сан Клементе “ в Рим.

" Без просвета, книжовност и религия няма държавност. "

Това сподели в словото си Петков след литургията. Той напомни, че това е свято за всички българи място във Вечния град, защото там е заровен славянският първоучител св. Константин Философ.

От нас зависи да продължим традицията на Светите братя и българското слово да крепне, означи още министър председателят, представен от Българска телеграфна агенция.

Литургията бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит – Антоний, като част от отбелязването на Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност – 24 май.

Тази света литургия е велико за Българската православна черква и българската страна събитие. Делото на светите братя Кирил и Методий и техните възпитаници е връзка сред страната и Църквата, от една страна, и като мост сред Изтока и Запада от друга, бяха част от думите в проповедта на митрополита.

Петков получи като подарък икона на Света Богородица и се поклони пред мощите на св. Кирил.

По традиция Негово Светейшество ще посрещне делегацията в Апостолическия замък, а след аудиенцията Кирил Петков ще организира среща с държавния секретар на Светия трон – кардинал Пиетро Паролин.

В състава на българската делегацията са вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев, вицепремиерът по дейно ръководство Калина Константинова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на образованието и науката Николай Денков, както и представители на Светия синод и на католическата черква в България.

В нея вземат участие още писателят Георги Господинов и ръководителят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски. В края на предходната година Господинов завоюва най-престижната премия за литература в Италия - " Премио Стрега Еуропео ". Той стана първият българин, почетен с премията, и първият публицист от Източна Европа, който я получава. Господинов беше отличен с признанието за романа си " Времеубежище ", който излезе в италиански превод още през месец юни.

Освен аудиенцията при главата на Римокатолическата черква, Кирил Петков ще организира срещи с италианския си сътрудник Марио Драги и министър-председателя на Северна Македония Димитър Ковачевски.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР