Папа Франциск е благословил работата на правителството и е казал,

...
Папа Франциск е благословил работата на правителството и е казал,
Коментари Харесай

Кирил Петков: Нужен е консенсус и с опозицията по въпроса за Северна Македония

Папа Франциск е благословил работата на държавното управление и е споделил, че пътят е верен. Това съобщи министър председателят Кирил Петков приказва пред публицисти след аудиенцията му при папа Франциск във Ватикана.

По мотив апела му президентът да за привиква КСНС за Северна Македония, Петков разяснява, че са минали 6 месеца от предходния съвещателен съвет, през които са се натрупали доста фактори.

" Няма по-подходящ формат да се съберем всички на масата, да обсъдим всичко, което се е случило и да заемем обща позиция. Защото всички сме в една лодка и в случай че не действаме дружно, това не ни прави по-силни, а по-слаби. ", разяснява Петков.

Във връзка с идната му среща с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски Петков разяснява, че е доста значимо градивният разговор да продължи.

" Въпреки че има доста сили от двете страни на границата, които се пробват да изкарат отвън констуктивността този разговор, ние би трябвало да го поддържаме подобен. " - посочи той.

За отпадане на ветото може да се приказва единствено, когато Министерство на външните работи показа съответни стъпки в тази посока, обсъдим ги и се обединим към тях като решението би трябвало да се вземе от Народното събрание. И единствено когато всички сме се обединили и дискутирали, тогава ще можем да създадем тази стъпка. Иначе всичко друго се употребява за вътрешнополитически цели, добави той.

" Трябва да има общо единодушие и даже обединението не е задоволителна, с цел да промени нещо в позицията. Трябва необятен консенсус, който включва обединението и елементи от опозицията.За някои неща има ясни червени линии, които би трябвало да съществуват - като тематиката за корупция. Но за народен въпрос като този е толкоз значим, че никой няма право независимо да го прами. " - съобщи Петков.

Министър-председателят разяснява и решението на Италия и Германия да се съобразят с оферти от Русия модел на заплащане на газовите доставки. Той посочи, че съгласно него би трябвало да сме горди от позицията, която сме заели пред " Газпром ", отхвърляйки съветския модел на заплащане, изключително в случай че е открита по-евтина опция.

" Невинаги България е страна, която следва положителни или неприятни практики. Понякога може да сме и водачи. " - сподели Петков.

Премиерът добави, че България не е прекратявала договарянията с " Газпром ", а просто не е дала единодушие да заплаща по оферти от Русия метод.

Министър-председателят разказа аудиенцията си при папа Франциск като " доста същинска среща " и показа, че Негово светейшество го е поздравил за волята на парвителството за битка с корупцията.

" Корупцията е болест и той доста има вяра, че младите политици оказват помощ да се изтръгва тази болест. И по тази причина поздрави българското държавно управление, че това е наша съществена цел. Каза, че би трябвало да продължим това дело. Второто известие беше, че в невиждана международна рецесия и такава висока инфлация е доста значимо да се срещаме с хората и да разбираем, че вършим всичко допустимо, само че има и стопански фактори, които не са функционалност единствено на държавното управление. Много ясно ме посъветва и, че в случай че се борим по едно и също време с най-корумпираните в България и противников сили от непознати страни, двете борби ще се водят доста мъчно. И би трябвало да се опитаме битката да е на стъпки, а не във всички направления. " - съобщи министър председателят.

Петков и водената от него публична българска делегация са на двудневно посещаване в Рим и Ватикана.

Вчера министър председателят сервира венец на бюст-паметника на популярния български бунтовник и бунтовник Капитан Петко челник.

Снимка: Ирина Цонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР