Папа Франциск благодари днес на журналистите за това, че са

...
Папа Франциск благодари днес на журналистите за това, че са
Коментари Харесай

Папата благодари на журналисти за разкриване на сексскандалите в църквата

Папа Франциск благодари през днешния ден на публицистите за това, че са помогнали да бъдат разкрити свадите, свързани със полови издевателства на духовници, които Римокатолическата черква в началото се опитваше да потули, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.
Светият отец похвали " задачата " на публицистиката и сподели, че е било от витално значение за публицистите да излязат от редакциите и да открият какво се случва в света на открито, с цел да се опълчват на дезинформацията, която постоянно може да се откри онлайн.
Благодаря ви за това, което ни казвате за това, което е неправилно в Църквата, за това, че ни помагате да не го заметем под килима и за това, че дадохте думата на жертвите на похищения, сподели папата.
Франциск се изрече на гала за удостояване на двама репортери ветерани - Филип Пулела от организация Ройтерс, и Валентина Аласраки от мексиканската телевизия " Нотисиерос ", за дългите им кариери, прекарани в отразяване на събития във Ватикана.
Скандалите със полови издевателства нашумяха през 2002 година, когато американският ежедневник " Бостън глоуб " разгласява поредност от публикации, изваждащи нескрито модела, по който представители на клира са злоупотребявали с малолетни, и широкоразпространената просвета на потулване в средите на Църквата.
Оттогава кавги раздрусаха църквата в редица страни, като последният беше във Франция, където през октомври необятно следствие откри, че френски духовници са насилвали над 200 000 деца през последните 70 години.
Критици упрекват Франциск, че е реагирал прекомерно мудно на свадите, откакто стана папа през 2013 година, и че е давал религия на думите на доближените му клирици, а не на свидетелствата жертви на похищения.
Но през 2018 година светият отец се опита да се обърне към минали неточности и призна обществено, че е бъркал за случая в Чили. Тогава Франциск даде обещание тържествено, че Църквата в никакъв случай повече няма да се пробва да прикрива такива злодеяния.
През 2019 година той прикани за " всеобхватна борба " против престъпността, която би трябвало да бъде " заличена от лицето на Земята ".
Днес папата сподели, че публицистите имат задача " да изясняват света, да го вършат по-малко неразбираем, да вършат по този начин, че тези, които живеят в света, да се опасяват по-малко от него ".
За да го реализиран, публицистите, съгласно папата, би трябвало да " избягат от тиранията " на това да са непрестанно онлайн.
Не всичко може да бъде казано по имейл, по телефона или от екрана, акцентира светият отец.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР