Папа Франсиск (вляво) прегръща на 31 октомври 2016 г. професор

...
Папа Франсиск (вляво) прегръща на 31 октомври 2016 г. професор
Коментари Харесай

Католици и лутерани си поискаха прошка по повод 500 години от Реформацията


Папа Франсиск (вляво) прегръща на 31 октомври 2016 година професор Мартин Юндж, общоприет секретар на Лутерската международна федерация, по време на молитва в катедралата в Лунд, Швеция

Ватикана и Световната лутеранска федерация желаеха амнистия за насилията и дадоха обещание да продължат да работят за изглаждане на разликите си в взаимно изказване във връзка 500 години от Реформацията, съобщи Франс прес.

" Поискахме амнистия за неуспехите си и за метода, по който християните нараняват Тялото Господне и се оскърбяват взаимно " от 500 години, се споделя в изказването.

Отношенията сред католици и протестанти са белязани от многовековно принуждение.

" Обещаваме да продължим дружно да търсим консенсус за изглаждане на оставащите посред ни разлики ", се споделя в текста.

На 31 октомври 1517 година 95-те тезиса на духовника и богослов Мартин Лутер стават основополагащ текст на Реформацията, с която протестантите се откъсват от католицизма.

Преди година папа Франциск, който е труженик за единството на християните, взе участие в шведския град Лунд в откриването на честванията на 500-годишнината от Реформацията дружно с протестанти, което дълго време бе считано за немислимо.

В общата декларация Ватикана даже се съгласява с лутераните " да се отдаде признателност за получените посредством Реформацията духовни и теологични блага ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР