Паоло Савона е бивш министър на търговията и индустрията в

...
Паоло Савона е бивш министър на търговията и индустрията в
Коментари Харесай

Паоло Савона - евроскептикът в oсновата на конфликта в Италия

Паоло Савона е някогашен министър на търговията и промишлеността в краткотрайното държавно управление на Карло Чампи при започване на 90-те години.

[vita.it] Още по тематиката
Политически дилетант на път да оглави държавно управление в Италия, което тревожи Европейски Съюз

Антисистемните " Лига " и " 5 звезди " оферират за министър председател малко известния учител по право Джузепе Конте
22 май 2018
Новият италиански министър председател евентуално ще бъде професорът по право Джузепе Конте
21 май 2018
Президентът на Италия предложи неутрално държавно управление и нови избори следващата година

Двете най-големи партии отхвърлиха апела на Серджо Матарела, желаят предварителни избори през юли
8 май 2018
Ще ръководи ли популизмът в Италия?

Популистите " Северна лига " и Движение " 5 звезди " могат да сключат коалиция, като изключат Силвио Берлускони от сметките
27 мар 2018
След изборите в Италия: без изгледи за държавно управление скоро

Популистките партии печелят, само че никой няма болшинство и страната е пред политически пат
5 мар 2018 " Германия не е трансформирала концепцията си за ролята си в Европа след края на нацизма, даже и да е изоставила концепцията за налагане на военни дейности. "
Паоло СавонаОсновата на спора сред италианския президент Серджо Матарела и популистката коалиция на крайнодясната партия " Лига " и антисистемното придвижване " 5 звезди " се оказва кандидатурата за министър на стопанската система на 81-годишния евроскептик Паоло Савона, оповестява AFP.

Силен критик на Договора от Маастрихт и еврото, Савона има кариера в региона на финансите и стопанската система, която се простира до 60-те години на предишния век. Той е някогашен министър на търговията и промишлеността в краткотрайното държавно управление на Карло Чампи при започване на 90-те години. Професор по икономическа политика, бил е общоприет шеф на бизнес асоциацията Confindustria, президент на дребна банка в Сардиния, а по-късно и началник на италианската банка Banca Nazionale del Lavoro (BNL). В сряда той подаде оставка като ръководител на лондонския капиталов фонд Euklid.

Критики към еврото

Савона е изострен критик на еврото, като назовава единната европейска валута " примка към врата на Италия ". Той счита, че тя е историческа неточност, основана, с цел да обслужва немските ползи. Неговата неприязън към еврото е една от аргументите проевропейски настроеният Серджо Матарела да се колебае за назначението му за стопански министър.

" Германия не е трансформирала концепцията си за ролята си в Европа след края на нацизма, даже и да е изоставила концепцията за налагане на военни дейности ", написа Савона в книгата си.

Въпреки поддръжката на номинирания за министър председател Джузепе Конте и водачите на партиите в обединението Луиджи Ди Майо и Матео Салвини и терзанията за сриването на обединението, Матарела отхвърли кандидатурата на Савона.

" Паоло Савона е гаранцията, че Италия може да " стои на масата " като основен състезател ", разяснява водачът на партия " Лига " Матео Салвини. " Ако имаме министър, който не ценят в Берлин, това значи, че е верният министър. В Италия вземат решение италианците ", добави той.

Напрежението се усилва

На срещата на 25 май с Джузепе Конте Матарела е бил учуден от обстоятелството, че номинираният за министър председател не е показал никаква опция на Паоло Савона.

Гуверньорът на централната банка Игнацио Виско и някогашен финансов министър в левите държавни управления сред 1996 и 2000 година съобщи, че Савона " има всички благоприятни условия и доверие ", с цел да заеме поста, само че и " два огромни казуса ". Първият е програмата за ограничение на разноските, контрактувана от " 5 звезди " и " Лигата ", която " е изцяло неприложима ", поради обществения дълг на Италия в размер на 2.3 трлн. евро. Вторият са " коренно и самоубийствено антигерманските позиции " на Савона.

Виско също по този начин предизвести Конте за икономическите вероятности. " Веднага щом пазарите получат облекчаващи сигнали за дълга и контрола върху недостига, ще стартира напрежение при държавните скъпи бумаги ", сподели той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР