Паола Круз и нейният племенник Николас Санчес Галардо сключиха сделка,

...
Коментари Харесай

Спомен за изгубени близки в Оахака на празника на Деня на мъртвите в Мексико

Паола Круз и нейният племенник Николас Санчес Галардо подписаха договорка, когато бяха деца, играейки по хълмовете на Оахака, Мексико.

Те се съгласиха, че когато единият от тях почине, другият ще потърси мариачи група, която да свири обичаните им мексикански песни на погребението.

Продължете да четете

лист от 3 детайла Какво се крие зад внезапно пресичания на границата сред Съединени американски щати и Мексико? Снимки: Ураганът Отис оставя следи от опустошения в мексиканския Акапулко Снимки: Влак, сърфиращ през Мексико, мечтаещ за нов живот в Съединени американски щати < /h3> завършек на списъка

Но Николас предизвести Паола, че в случай че той почине първи и тя не съблюдава пакта, той ще се върне в света на живите на Dia de los Muertos — мексиканският празник на Деня на мъртвите — единствено с цел да я изплаши от живота й.

Паола към този момент е на 70, късата й сребриста коса е подстригана компактно над тъмните й, прочувствени очи. Тя си спомня последния ден на мъртвите, който прекара с Николас, по-младия от нея единствено с шест години.

Николас, брачната половинка му и децата му се бяха събрали в къщата на Паола в квартал Санта Роса в Оахака за празнично пиршество: ръчно направени тортили, постепенно подготвен фасул, яхнии от Оаксака и pan de muerto, инкрустиран със захар самун, който подготви Николас особено за случая.

Но когато Николас отхвърли нормалната си чаша мекал, алкохол на основата на агаве, Паола беше сюрпризирана.

„ Той ми сподели, че гърдите са почнали да го болят тази заран, само че сподели, че не би трябвало да се безпокоя “, спомня си тя. „ Сърцето му, съгласно него, просто беше натежало от любовта, която изпитваше към жена си. “

Две седмици по-късно Николас умря от сърдечен удар на 52-годишна възраст. Паола се погрижи осемчленна група мариачи да свири на погребението му в гробището Санта Роза. Беше 2011 година, 45 години след сключването на контракта.

„ Нико можеше да ни накара да плачем от смях даже по време на тъжните моменти на Dia de los Muertos “, спомня си Паола. „ Мислим за него доста през това време. “

За мнозина в Мексико и неговите диаспорни общности Денят на мъртвите — нормално се организира на 1 и 2 ноември — е мотив да си спомним и да отпразнуваме близки като Николас, които са умряли.

По време на празника фамилиите приветстват мъртвите назад от подземния свят с оферти на гробовете им: обичана закуска, може би, или доста обичана напитка. А гробищата са украсени със свещи и цветя в ярки нюанси на оранжево и виолетово.

„ По време на това време към мен се случват странни неща “, сподели Паола. „ Усещам, че нещата минават около мен или слушам странни шумове в къщата. В началото е малко изнервящо, само че и успокояващо. “

Внукът на Паола Джонатан Веласко означи, че даже по-хладното есенно време наподобява припомня за подземния свят.

„ Това е „ frio de muerto “ или студът на мъртвите “, сподели той от градината на Паола, където студен ветрец разтърсваше плодове асаи от увиснало палмово листо. „ Тук, в Оахака, смяната в климата значи, че е време да се подготвим за идването на мъртвите. “

В очакване на тазгодишния Ден на мъртвите, Паола и нейното семейство събраха своя ofrenda, олтар със свещи, който тя държи в дома си, тъкмо до масата си за хранене.

Той съдържа мемоари от предишното и фотоси на умрелите членове на нейното семейство, в това число Николас, който се усмихва от моментна фотография, където едната му ръка е прегърнала Паола.

„ Това е комбинация от страсти всяка година “, изясни Паола, до момента в който обикаляше градината си, подрязвайки цветя за орендата със седемгодишната си правнучка София. „ Но мисля, че тази година околните ми хора, които са умряли, ще се радват да приказвам за тях. “

Оахака, родният град на Паола, се смята за епицентър на празненствата за Деня на мъртвите, с паради и музика онлайн, които се организират из целия град.

Южният щат, в който се намира - именуван също Оахака - има най-голямото локално население в цялото Мексико и празникът постоянно се преглежда като комбинация от европейски и предиспански обичаи.

Но до момента в който поданици като Паола поддържат живи локалните традиции, Денят на мъртвите се трансформира във все по-международен феномен.

През 2022 година министърът на туризма Мигел Торуко Маркес пресметна, че 2,16 милиона туристи ще дойдат в Мексико за празника, което е растеж от 95 % по отношение на същото време през 2019 година Този приток трябваше да генерира облаги от 37,7 милиарда песо, почти еквивалента от $2 милиарда

Популярността на празника набъбна частично заради появи във филми като анимационния филм на Disney-Pixar Coco и кино лентата за Джеймс Бонд Spectre.

Но този прожектор се трансформира в опасения, че празникът може да стане прекомерно комерсиализиран.

От 2019 година компанията за играчки Mattel пуска годишно кукла Барби, отдадена на Деня на мъртвите. А през 2013 година Disney беше принудена да се откаже от оферта за комерсиална марка на фразата „ Dia de los Muertos “ на фона на публично неодобрение.

Все отново в Оахака 71-годишният фермер Хенаро Лопес е оптимист за увеличението на вниманието.

Проблясвайки открита усмивка под добре поддържаните си сиви мустаци на кормилото, Лопес сподели, че се усеща горделив да споделя своите обичаи с посетителите.

Роден и израснал в Зиматлан ​​де Алварес, град на 30 км (18 мили) южно от центъра на град Оахака, Лопес отглежда „ floras de muerte “ или „ цветя на мъртвите “ от съвсем 40 години.

Неговата плантация е дом на редици благоуханен цемпасучил — портокалови невенчета — и кафяви петли. Твърди се, че единият притегля душите на мъртвите с аромата си, до момента в който другият съставлява кръвта на Христос.

„ Тези цветя са делото на живота ми. Засявам семената през юли, тъй че да са подготвени за края на октомври “, изясни Лопес.

Но бизнесът му претърпя удар по време на пандемията от COVID-19. През 2020 година Лопес загуби съвсем 30 % от нормалните си продажби. Но от този момент той сподели, че засажда от ден на ден и повече семена всяка година, с цел да се оправи с бързо възходящото търсене на цветя.

„ Сега мога да се отпусна и да се насладя на щастието, което подаряват на фамилиите си, до момента в който вземат гроздове назад, с цел да украсят олтарите, локалните гробища и домовете си “, сподели Лопес.

Друг притежател на локален бизнес, Антъни Гарсия, също е видял, че търсенето нараства надалеч над упованията.

Той основава „ monos de calenda “, великански кукли, облечени в обичайни облекла, които се показват по време на улични празненства и други културни събития. Това беше поминък, който Гарсия стартира като дете, учейки се от баба си, и той трансформира заниманието си в бизнес преди шест години.

„ Тази година трябваше да отхвърлям повече клиенти от всеки път заради търсене “, сподели Гарсия. Той изясни, че неотдавна е основал 28 „ моно “ за верига мексикански заведения за хранене в Лондон. „ Това е обичаното ми време, както професионално, по този начин и персонално. “

Що се отнася до Паола, тази година ще бъде по-спокойна от нормално. Тя ще посещава гробищата денем, с цел да избегне големите тълпи през нощта и ще прекарва повече време вкъщи, вместо да взе участие в улични паради в нейния регион. Тя желае „ да се любува повече на спокойните моменти “, сподели тя, в случай че не усети наличието на починалия си брачен партньор, който умря през 2017 година

„ Тогава ще съм подготвен да му кажа, че е тръгнал без мен! “

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР