Паниката утихна - поне засега - след като граничния спор

...
Паниката утихна - поне засега - след като граничния спор
Коментари Харесай

Европа наблюдава внимателно Косово и Сърбия

Паниката утихна - най-малко към този момент - откакто граничния спор предходната седмица подхрани страховете, че Косово и Сърбия може да се стремят към нова война на европейска земя, написа " Политико ".

На място хората омаловажават сходни благоприятни условия, противопоставяйки се на дивите спекулации — и дезинформация — върлуващи в обществените медии. За локалните поданици тези периодически експлоадирания са постоянно събитие и не е безусловно предвестител на връщане към борбите и кръвопролитията, които преобладаваха на Балканите през 90-те години.

И въпреки всичко с пълномащабната война на Русия, която бушува на изток в Украйна, Европа е на ръба.

Основното напрежение, което провокира разногласието предходната седмица, не изчезва. И водачите от двете страни към момента си разменят разгорещена изразителност. Междувременно новите правила, които провокираха митинги предходната седмица, просто бяха отсрочени с месец, оставяйки казуса забранен.

НАТО и Европейски Съюз също по този начин са надълбоко обвързани с локалните мироопазващи старания, което дава на институциите още една евентуална точка на възпламеняване, когато те към този момент се борят да запазят единение по отношение на Украйна.

" Навсякъде по света се приказва за идната война, избухваща в Косово ", сподели Доника Емини, специалист по динамичността сред Косово и Сърбия, която управлява мрежа от групи на гражданското общество. " Това в никакъв случай не се е случвало преди - имахме рецесии, доста по-лоши от тази предходната седмица и международната аудитория съвсем не им обърна внимание. "

" Но ", добави тя, " поради войната в Украйна всички са в нараснала подготвеност ".

" Политико " разкрива какво тъкмо се случи предишния уикенд и какво да чакаме през идващите седмици.

Какво провокира последното различие?

Спорът, който продължава минимум от септември предходната година, се свежда до желанието на Косово да упражни по-голямо въздействие върху етническото сръбско болшинство, съсредоточено в северната част на страната. Сърбия, съседката на Косово, не признава независимостта на Косово и се опълчи на тези стъпки.

Миналия уикенд косовските сърби реагираха особено на нова мярка, която ще изисква от тях да употребяват издадени от Косово регистрационни табели за коли и хората, влизащи в страната през Сърбия, да получават специфични документи за влизане.

Протестиращите блокираха пътища наоколо до границата. Бяха издигнати барикади. Разпространиха се спекулации, че бунтовници са стреляли по косовската полиция, само че по-късно беше доказано, че няма ранени.

Почти седмица по-късно, в събота, бе стреляно по посока на лодка, пренасяща косовски служители на реда, до момента в който се пробват да стартират патрул на границата, формирана по продължение на това, което сърбите назовават ​​Газиводе или езерото Уйман, съгласно косовските управляващи. Езерото също е част от продължаващ спор сред двете страни и за малко беше преименувано на езерото Тръмп през 2020 година, когато някогашният президент на Съединени американски щати се намеси.

Ситуацията беше задоволително напрегната, локалната ръководена от НАТО мироопазваща задача, известна като КФОР, излезе с изказване, в което се споделя, че е " подготвена да се намеси, в случай че стабилността е застрашена ".

И въпреки всичко на място митингите не се усещаха безусловно толкоз ужасни. Само на час път от барикадите, огромен концерт навън в столицата на Косово, Прищина, се организира както нормално.

След късно вечерна среща предходната неделя сред президента, премиера и министъра на външните работи на Косово с посланика на Съединени американски щати в страната косовските управляващи отложиха осъществяването на противоречивите ограничения с месец до 1 септември.

Широко публикувано е мнението, че главната причина за случаите е непрекъснатото утежняване на разговора сред Косово и Сърбия, подпомаган от Европейски Съюз, който беше стартиран през 2011 година точно за справяне с неразрешени механически проблеми - като регистрационните номера или взаимното признание на академични дипломи.

" От септември предходната година двете страни се пробват да уточнят детайлностите по съглашението за регистрационния номер в границите на разговора в Брюксел и не съумяха да го създадат ", сподели Емини.

Каква е по-широката история?

Регионът на Западните Балкани стана очевидец на обширни борби и кръвопролития през 90-те години, когато Югославия се разпадна, предизвиквайки поредни войни сред нейните някогашни републики.

Националистическите политици и междуетническите напрежения постоянно провокират експлоадиране даже през днешния ден, изключително в Босна и Херцеговина и Косово. Но от 1999 година нищо не е достигнало мащаба на продължаващото навлизане в Украйна.

През 2008 година Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия. През последните две десетилетия страната беше очевидец на по-голямо присъединяване на НАТО, Организация на обединените нации и Европейски Съюз, в сравнение с в която и да е друга европейска страна, с цел да се предотвратят вероятни кръвопролития.

" В северната част на Косово има произшествия съвсем на всеки шест месеца и това, за жалост, не е вест за Косово ", сподели Емини. " Това демонстрира какъв брой сме нормализирали случаите - което е доста неприятно. Това е игра с огъня, тъй като един ден тези произшествия може просто да ескалират повече, в сравнение с си мислим. "

Кой ръководи в този момент в Косово и Сърбия?

В Косово министър-председателят Албин Курти встъпи в служба през 2021 година, като завоюва изборите с удивително болшинство като водач на партията Vetëvendosje, известна с това, че подлага на критика голямото въздействие, което интернационалните групи имат върху вътрешните работи на страната.

Откакто пое поста, Курти възприе по-конфронтационен метод както към Европейски Съюз, по този начин и към Сърбия от доста от своите прародители.

" Сегашното държавно управление водеше акция с концепцията, че разговорът по своята същина е несъразмерен, че непрестанно се чака повече от Косово, в сравнение с от Сърбия ", сподели Рамадан Илази, началник на проучванията в Косовския център за проучвания на сигурността.

Курти също е по-настоятелен по отношение на етническото сръбско малцинство в страната, което е концентрирано в северните анклави, където времето повече или по-малко е спряло от 1999 година Сръбският динар към момента се употребява необятно в тези региони и Белград продължава да финансира техните здравни и просветителни системи. Много от жителите там имат единствено сръбско поданство, даже до момента в който живеят на косовска територия.

От години държавните управления на Косово избират да се отнасят внимателно към тези северни територии, макар че конституцията на страната механически й дава правото да упражнява суверенитет над региона. Курти потегли в друга посока, като постоянно изпращаше специфични полицейски елементи на север, с цел да се оправят с въпроси, вариращи от противозаконна контрабанда до митинги.

От сръбска страна президентът Александър Вучич също не бяга от борба, обвинявайки Косово, че е предизвикало експулсирането на косовските сърби с неотдавнашните си ограничения. Той предизвести: " Ако посмеят да стартират да преследват сърбите ", тогава " няма да има капитулация и Сърбия ще победи ".

Мнозина изтълкуваха забележките, че Сърбия ще реагира военно.

Каква е ролята на НАТО и Европейски Съюз?

В случай, че в действителност избухне спор, Косово и Сърбия са обвързани със съглашение, в което НАТО има последната дума.

Пактът дава на Косово нещо сходно на отбраната на НАТО по член 5 - която смята, че офанзива против един боен член на съюза е офанзива против всички членове - макар че Косово не е член на НАТО. В допълнение към водените от НАТО войски на място, НАТО може неотложно да разположи сили зад хоризонта или аварийни сили в страната, в случай че е належащо.

Европейски Съюз също играе роля в ръководството на рецесии. Докато косовската полиция е първата, която реагира на всеки случай в страната - както беше предходната неделя - локалната задача на Европейски Съюз е идната по ред. Международни полицейски сили, финансирани от Европейски Съюз, получиха специфични пълномощия, изключително на север, с цел да оказват помощ с " оперативния надзор на тълпата и безредиците ".

НАТО е крайната алтернатива, в случай че обстановката се утежни до съществено принуждение.

" Те могат да поемат цялостен надзор над обстановката, в случай че считат, че развиването заплашва или е в ущърб на сигурността и сигурността ", сподели Илази.

Какво се случва по-късно?

За момента барикадите са отстранени. Но ограниченията, които ги сложиха, бяха отсрочени единствено до 1 септември с вярата, че може да се откри решение.

Върховният представител на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел удостовери, че двете страни ще се срещнат в Брюксел на 18 август.

И въпреки всичко вероятността казусът да бъде решен за месец наподобява слаба.

Във вторник Вучич сподели, че е подготвен да отиде в Брюксел, с цел да се срещне с Курти в търсене на договорка. Но, добави, че " не чака нищо от срещата ".

" Всеки, който счита, че е допустимо да се поддържа мир с Албин Курти, бърка ", сподели Вучич пред сръбската социална телевизия RTS.

Русия също беше въвлечена в спора заради околните си връзки със Сърбия, което кара хората да упрекват пропагандата на Кремъл в подклаждане на напрежение. Курти даже прикани жителите да не " стават жертва на московската агитация " след събитията от неделя.

Но косовският водач би трябвало да върви по тънката граница сред предизвестието за подвеждащите оферти на Кремъл и това да не кара косовските сърби да се усещат отчуждени.

" Северът беше показан като чучело, тъй че те по своята същина не имат вяра, че косовското държавно управление в действителност се грижи за тяхното благоденствие ", сподели Илази.

Според Илази най-хубавият метод Косово да реализира прогрес е да напредне във водения от Европейски Съюз разговор и да го направи по-привлекателен за локалните сърби да реалокират своята преданост, най-малко официално, от Белград към Прищина.

" Двата вероятни изхода от последните произшествия са или нов подтик за дефинитивно разрешаване на неуредените проблеми, или декаданс в обстановката и напредъкът, реализиран до момента, да бъде изцяло анулиран ", сподели Илази.
 Балканите или Китай – къде ще избухне Третата международна война?
Балканите или Китай – къде ще избухне Третата международна война?

Напредват ли Китай, Съединените щати и Тайван като сомнамбули към въоръжена борба, сходно на Австро-Унгария против Сърбия, съдружник на Русия, след офанзивата в Сараево?
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР