Паниката сред българите в Украйна расте. В Киев жена с

...
Паниката сред българите в Украйна расте. В Киев жена с
Коментари Харесай

Расте паниката сред българите в Украйна

Паниката измежду българите в Украйна пораства. В Киев жена с български генезис алармира Българска национална телевизия, че от посолството към момента не с подхванали никакви дейности за евакуирането на фамилията ѝ. Макар в югозападна Украйна към този момент обстановката да е умерено, сънародниците ни там също обмислят евакуация.

Мария Димова живее в Киев с децата и брачна половинка си. Тя е с български генезис и статут на непрекъснато пребиваващ чужденец в България. Началото на съветската военна интервенция в Украйна я сварва в Киев, където сега Мария се крие, тъй като я е боязън:

" Моят генезис е - на татко ми, у нас дядото е българин. Ние живеехме на територията на България. Аз позвъних и попитах за евакуация, и те ми споделиха - не, те изтеглят единствено жители на България. Тук имам и другарка, която има местопребиваване, женена е за българин, нея също не считат да я изтеглят. Българското посолство ни отхвърли ", споделя Мария.

Тя толкоз се опасява, че я е боязън да покаже лицето си. Затова и незабавно желае да се изтегля:

" Дори в този момент още сме подготвени да се евакуираме. Само ни евакуирайте. Имаме дребни деца. Имам къде... Мога да работя, имам къде да пребивавам. Аз изобщо не разбирам за какво не мога да се изтеглям и моите близки, които имат генезис ", споделя тя.

И до момента в който някои се чудят по какъв начин да изоставен Украйна, други се връщат там. Адвокат Георги Георгиев е женен за украинка, а сега двете им деца - на 13 и 15 година са в Украйна и той отпътува за там, с цел да ги прибере:

" Те се намират в Черновце, това популярност Богу се намира в Западна Украйна, покрай румънската граница. Има разстройства във връзките, мобилните връзки не са толкоз постоянни, интернетът прекъсва, само че имаме в жилището стандартен телефон. Когато стана нашествието в Донецка и Луганска област, знаехме от първата минута - брачната половинка ми има родственици в Луганск. Следим доколкото можем. Други наши другари от Днепропетровск ние им казахме, че войната е почнала и до момента в който им обяснявахме при тях избухна ракета. Искаха да изоставен, само че президентът разгласи военно състояние и те общо взето си стоят на място ", споделя Георгиев.

В село Камчик, Югозападна Украйна денем беше умерено, само че хората с български генезис в региона към този момент се готвят за евакуация.

" Цялата Украйна вървят страшни неща - оръжие, умират хора, това е най-страшното. Аз съм угрижен за моето дете, за моето семейство, това е значимото за мен. Затова за мен е вид евакуацията, само че към този момент нещата при нас са спокойни ", споделя Иван Стоянов.

В Измаил също бойни дейности към този момент няма, само че хората са обезпокоени:

Светлана Радолова споделя: " При нас в Бесарабия към този момент е умерено и уповавам се по този начин ще остане, това единствено витае във въздуха. Но имам другари, познати, синът ми е студент в България, тъй че пътят е към България ".

От българското външно министерство оповестиха, че сега обезпечават превоз за евакуация, а искащите да се изтеглят се записват в описи в посолството. Когато има обезпечен превоз, ще бъдат евакуирани първо хората с българско поданство, а по-късно всички останали.

Следете всичко за обстановката в Украйна от нашите специфични пратеници в най-горещата точка на спора
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР