Панихидата е с начален час 14,00 часа местно време. Стотици

...
Панихидата е с начален час 14,00 часа местно време. Стотици
Коментари Харесай

Цялата Нация Тъгува. Внезапно Почина Уважаваният От Всички Бивш Държавен Глава

Панихидата е с начален час 14,00 часа локално време. Стотици французи към този момент отдадоха респект на Ширак в Елисейския замък и кметството. Хиляди французи се подписаха в книга за съболезнования в Елисейския замък в събота.

В понеделник, ще бъде разгласен народен печал, френският водач Еманюел Макрон ще води траурна гала, на която Ширак ще бъде изпратен с военни почести. Очаква се към 30 държавни управлявали да участват. След това някогашният президент ще бъде заровен до щерка си Лоранс на частна гала в Монпарнас.

Бившият президент на Франция Жак Ширак умря на 86-годишна възраст. Ширак беше държавен глава на Франция сред 1995 и 2007 година, а по-късно беше доживотен член на Конституционния съвет. Той беше и министър председател на два пъти (между 1974 и 1976 година и сред 1986 и 1988 г.), а в интервала сред 1977 и 1995 година беше кмет на Париж.

Ширак е роден през 1932 година в фамилията на изпълнителен шеф на самолетна компания. Той стартира кариерата си на държавен чиновник през 1950-те години и даже се причислява към комунистите, само че през 1967 година се състезава за депутатско място в Националното заседание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол).

Като президент беше прочут с икономическите си политики, учредени на дирижизма, който е икономическа теория, в която страната играе огромна роля, в това число във връзка с вложенията.

Ширак също по този начин се опълчи на нашествието на Съединени американски щати и ръководената от тях интернационална коалиция в Ирак през 2003 година

По негова самодейност президентският мандат във Франция беше съкратен от седем на пет години след референдум през 2000 година

Той беше определен за президент през 1995 година, като си обезпечи втори мандат през 2002 година, подсилен от 82 % от гласоподавателите, откакто се състезаваше против водача на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 година, а през 2007 година разгласи, че няма да взе участие в идващите избори. След пенсионирането си, той сътвори Фондация " Ширак ", филантропична организация, която се стреми към мир и попречване на спорове по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да приключи политическата си активност.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР