Паническото разстройство може да намали трудоспособността, но не може да

...
Паническото разстройство може да намали трудоспособността, но не може да
Коментари Харесай

750 лица с психични разстройства и деменция чакат за настаняване

Паническото разстройство може да понижи трудоспособността, само че не може да извади индивида от трудовата среда. Това съобщи доцент доктор Христо Хинков, шеф на Националния център по публично здраве и разбори към Министерство на здравеопазването (МЗ).
Своя отчет за трудовата претовареност на хората с увреждания той показа на конференция под надпис "Хората с увреждания-надежди, упования и благоприятни условия ".
Форумът е проведен от Сдружение за прогресивна и отворена връзка по Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " към Министерство на труда и обществената политика.
Хинков уточни, че икономическият резултат на тежките психологични разстройства съвсем се равнява на този, който дават честите психологични разстройства. Те обхващали към 1/5 от цялото население, означи Хинков.
Огромен % от тези болести настъпват симптоматично - с хронична болежка или с някакво сърдечно-съдово заболяване.
Тежките психологични разстройства имат малко разпространяване, само че огромна икономическа тежест, защото сред 5 и 10 души са ангажирани около един болен с шизофрения, да вземем за пример. Допълнителна преграда е тези хора да не бъдат включени в пазара на труда, тъй като не са отделени от хората с физически увреждания като таргетни групи в МТСП и АСП.
750 лица с психологични разстройства и деменция чакат за настаняване в обществени услуги в общността от резидентен вид, а 240 души са настанени трайно в психиатрични лечебни заведения заради неспособност да бъдат изписани. От тях 82% са с шизофрения, 7% с умствена назадничавост, а 3% с биполярно разстройство.
Почти изцяло отсъстват услуги за хора с разнообразни форми на деменция, акцентира Хинков.
Наблюдава се стигматизация на работодателите, които не желаят да наемат с лица с психологични разстройства, а те въпреки това се нуждаят от пълностоен метод на живот и трудова претовареност.
"Лицата изгубват обществените си и трудови умения и са в най-неизгодна позиция в обществото ", акцентира Хинков.
По този метод тези хора се превръщали в огромна тежест за своите близки.
"Трябва да признаем, че стигматизацията я има и от страна на психиатри ", съобщи доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски ". Според нея страната е тази, която би трябвало да наложи нови правила, които хората да одобряват и да следват, без да се постанова хората с увреждания да бъдат скривани от обществото.
Националната тактика за дълготрайна грижа от 2014 година включва повече средства за основаване на условия за самостоятелен и първокласен живот на възрастните и хората с увреждания и психологични разстройства.
На форума бяха показани три метода за равни благоприятни условия на хората с психологични болести. Общата им цел е основаване на транснационални партньорства за продан на хрумвания, познания и способи за повишение заетостта и общественото включване на хората с психологични болести.
Дейностите на Сдружението са свързани с адаптиране и разработка на система за консултиране, внедряване на система против депресията и самоубийствата при заети лица, както и поощряване на дейното приобщаване на уязвими групи лица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР