Паническа атака – какви са симптомите и какво да направите,

...
Паническа атака – какви са симптомите и какво да направите,
Коментари Харесай

Техника за справяне с паническата атака

Паническа офанзива – какви са признаците и какво да извършите, в случай че се появи?

Някои хора не са в положение да реагират, до момента в който други имат интензивен пулс.

Какво да извършите, когато възникне такава обстановка?

Хората реагират друго на стресови външни фактори. Може да почувствате, че сте в заплаха. Така или другояче суматохата е когнитивна и физическа реакция, която потиска логическото мислене на човек. В този миг не сме в положение да мислим трезво или да реагираме.

Паниката може да се прояви с интензивен пулс, неравномерно дишане. Може да се появи нараснало изпотяване, а някои хора даже изпитват замаяност. В такива моменти е мъчно да се резервира успокоение, мислите прескачат от тематика на тематика или се основава настойчив поток от мисли за случилото се или сюжет на това, което може да се случи.

Какво можете да извършите, когато имате паническа офанзива?

Първо определете по какъв начин реагирате на суматохата – “парализирани ” ли сте или пулсът ви е нараснал?

Ако усетите, че нямате сили, че придвижванията ви са мудни, а дишането е затруднено, това значи, че реагирате на суматохата с „ парализа “. В такива обстановки е значимо да се движите, да ускорите кръвообращението си – потупвайте ръцете си по тялото, като започнете от коленете нагоре, пробвайте се да се разхождате динамично из стаята, напръскайте се със студена вода.

Може би реагирате бурно на суматохата, т.е. ускоряването на пулса ви превзема толкоз доста, че забравяте за нормалните неща – да вземете ключовете от къщата или колата, да изключите ютията, да вземете пари. Дишането ви е учестено, от време на време даже имате виене на свят. Важно е да се успокоите. Дишайте надълбоко и постепенно, с цел да успокоите пулса си, започнете да броите от 100 обратно.

Техника, която ще помогне за понижаване на тревогата и страха

Вижте още: Лечебни свойства на белия нарцис

Спрете и оставете всичко, с което се занимавате. Избройте 5 неща, които виждате. Можете също да ги запишете. След това фокусът на вниманието се измества към слуха, избройте 4-те звука, които чувате. След това фокусът се измества към тактилните чувства и би трябвало да изброите 3-те обекта, които докосвате. След това се пробвайте да идентифицирате и изброите 2-та аромата, които усещате. Накрая се концентрирайте върху усета. Как се чувствате?

Можете да изпълнявате тази техника за усмиряване при паническа офанзива на всички места, където се намирате – вкъщи, на работа, в колата, измежду природата… Също по този начин, по този метод можете да помогнете на някой, който има паническа офанзива във вашата компания.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР