Панелните панелни блокове са ключова част от жилищния фонд в

...
Панелните панелни блокове са ключова част от жилищния фонд в
Коментари Харесай

Колко е дълъг животът на панелните блокове в България и как може да се удължи?

Панелните панелни блокове са основна част от жилищния фонд в България и доста други страни, издигнати главно през втората половина на 20-ти век. Тези здания оферират пестелив и бърз метод за решение на жилищния проблем , само че в същото време слагат въпроса за своята продължителност и сигурност. Покрай настоящите у нас стратегии за енергийна успеваемост, известни повече като саниране, от ден на ден на дневен ред се повдига въпросът дали панелните блокове би трябвало да бъдат. 

Какво демонстрират изследванията на панелните здания?

Едно от изследванията, които преглеждат живота на панелните блокове, е извършено от Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ в София. Според тяхното проучване, в началото плануванаъа продължителност на панелните здания е към 50 години. Въпреки това, при положително поддържане и постоянни поправки, този период може да бъде продължен до 70-100 години.

Друго значимо изследване, извършено от Политехническия университет в Краков през 2010 година, проучва техническото положение на панелните здания и заключава, че със систематична рехабилитация и рационализация, животът на тези структури може да бъде доста продължен . В проучването се акцентира смисъла на постоянните инспекции, възобновяване на фасадите и замяна на инсталациите като основни фактори за удължение на експлоатационния период на панелните блокове.

Изследването открива, че доста от панелните блокове в Полша, макар възрастта си, з апазват забележителна структурна целокупност . Това се дължи на качествените материали и строителни способи, употребявани при тяхното създаване.

Основните проблеми, открити при инспекциите, включват разяждане на стоманените детайли , пукнатини в панелите и незадоволителна топлоизолация. Въпреки това, тези проблеми не са непреодолими и могат да бъдат адресирани посредством съответни ремонтни действия.

Как може да се удължи животът на панелните блокове?

Редовната инспекция на положението на постройките е от значително значение. Специалисти би трябвало да инспектират структурите, с цел да разпознават и отстранят проблеми като разяждане, пукнатини и други недостатъци на ранен стадий.

Подмяната на остарялата изолираност с нови, по-качествени материали може доста да усъвършенства енергийната успеваемост на постройката и да защищити структурата от неподходящи климатични условия. Обновяването на фасадата също по този начин усъвършенства външния тип и покачва цената на парцела .

Специално внимание би трябвало да се обърне на п окрива, който е една от най-уязвимите елементи на постройката . Редовната му поддръжка и ремонт могат да предотвратят течове и други проблеми, които биха могли да обиден структурата на целия блок. 

Остарелите водопроводни и електрически и нсталации могат да причинят съществени проблеми . Подмяната им с нови системи може да предотврати повреди и да увеличи сигурността на постройката.

В някои случаи може да е належащо подсилване на самата структура на постройката. Това може да включва прибавяне на спомагателни стоманени детайли или подсилване на съществуващите връзки сред панелите.

Саниране в Бургас: Обявена е социална поръчка за 30 жилищни здания

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР