Пандите не са запазената марка на Китай. Учените у нас

...
Пандите не са запазената марка на Китай. Учените у нас
Коментари Харесай

Проф. Николай Спасов: Панди са живели у нас преди 6 милиона години

Пандите не са запазената марка на Китай. Учените у нас към този момент имат безапелационни доказателства, че е имало панди у нас преди към 6 милиона години. Нашите земи са били техния финален дом в Европа, преди дефинитивно да се заселят на изток. Два зъба на панда, открити в България, потвърждават всичко това.
 
Да ви покажа съкровището, което се пази от много години тук. Намерих тези два зъба, които незабавно ме заинтригуваха. Казвам си див звяр, доста чудноват. Намира ги в кабинета си. Открити от академик преди него - доцент Иван Николов. И оставени в кутийка. С неотговорен въпрос. С една записка, сложна за разчитане. Загадка, стояла неразгадана повече от 20 години. Проф. Николай Спасов съумява да разгадае, че това са зъби на панда, споделя той пред Българска национална телевизия. А за това къде са открити, оказва помощ графолог, който разчита бележката в кутията.
 
" Открити са в днешното село Огняново. Където, става известно, са живели освен хищници. А панди. Това са два зъба на огромна панда, живяла преди 6 млн години по нашите земи " - споделя професорът.
 
" Това животно е било съвсем толкоз огромно, колкото актуалната панда. А тя може да доближи и надмине 160 кг, не е безобидно творение. Виждате този черен цвят и бляскав гланц, което приказва, че зъбите са стояли във въглищни пластове. Това е панда, само че не е като днешната. Не единствено че не е като днешната, само че не е и като изкопаемите, открити до този миг. И разбираш, че ти си открил нещо, което до момента не е намирано " - радва се проф. Спасов.
 
Обяснява, че европейската панда е била с типичните черни петна на очите. Но за разлика от днешната няма черния цвят на шията си. И това не е единственото, което я отличава от пандите, които познаваме през днешния ден. Нашата панда надали се е хранила с бамбук. Не е била способна ловко да раздира тази твърда обвивка. Това издавал кътникът ѝ.
 
Нямала също нужните солидни изпълкналости, с които сегашната панда може да раздира твърдата обвивка на бамбуковите стъбла. На пандата ѝ е харесвало по нашите земи, тъй като преди 6 милиона години днешна България е била една блатиста гора. До момента, в който климатът по този начин се трансформира, че е изгонил пандите от Европа, изяснява ученият.
 
Световните медии към този момент изнесоха на първи страници заглавието, че последните европейски панди са били у нас. Нищо, че към този момент има единствено два зъба, които го потвърждават. Пред Българска национална телевизия професор Спасов издава една обнадеждаваща загадка. Намерени са още 2 зъба при разкопки в Западна България, при които се чака да бъдат открити още съкровища.
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР