Пандемията заради COVID-19 постави огромна част от населението на планетата

...
Пандемията заради COVID-19 постави огромна част от населението на планетата
Коментари Харесай

Онлайн омраза: Екстремисти използват пандемията за удар по най-уязвимите

Пандемията поради COVID-19 сложи голяма част от популацията на планетата под карантина. Милиарди по света се намират в домовете си, като част от единствената потвърдена мярка, ограничаваща разпространяването на ковид – обществената изолираност и отдалеченост.

Стоенето вкъщи обаче, колкото удобно и даже ползотворно, може да бъде и рисково. Именно в този момент е моментът, в който обществото е податливо на страсти, подправени вести и... онлайн екстремизъм.
Критики към България от Съвета на Европа: Расизъм, език на омразата и тормоз над публицисти Стратегията за детето е измежду посочените отрицателни образци
Списание „ Тайм “ написа, че по време на дългите дни на изолираност, потреблението на интернет е повишено с сред 12 до 15%. Голяма част от това време обаче е прекарано в едва следени интернет конгреси и обществени медии.
Снимка: Getty Images
Това разсънва терзанията на специалистите по битката с екстремизма за това, че крайнодесни организации и т.нар групи на омразата имат капацитета да се възползват от нежната и до огромна част объркана обстановка.

Расизъм по време на пандемия

Специалистът към групата за поддръжка „ Живот след омразата “ Брад Галоуей прави мониторинг на крайнодесни интернет конгреси. Наблюденията му удостоверяват терзанията на мнозина – вижда се огромен брой антисемитски, ксенофобски и расистки онлайн изявления, касаещи COVID-19.

Индиректно в тази категория попадат и редица международни водачи. Един от тях е американският президент Доналд Тръмп, който предизвика гневни реакции като дълготрайно наричаше болестта „ китайският грип “. Към него се причислява и унгарският министър председател Виктор Орбан, който пък обвиняваше мигранти за разнасянето на заболяването.
Омраза и експанзия онлайн доближават до над половината гимназисти Един от 8 утвърждава този тип брутално наличие
Въпреки това президентът Тръмп се отдръпна от личната си изразителност, като акцентира, че е значимо да „ се пази азиатско-американското общество “. Но вредата към този момент беше нанесена, написа още „ Тайм “.
Снимка: Getty Images
Southern Poverty Law Center оповестява, че случаите на расистки нападки и офанзиви към азиатците с американски генезис са се нараснали откогато стартира световното разпространяване на COVID-19. Освен това SPLC твърди, че думите на президента основават удобен климат за ненавист, която прониква в страната и слага жителите под риск.

„ Екстремистите се подхранват от всевъзможен тип публично разделяне. В момента хората са чувствителни и тъкмо в този момент е времето те да се възползват от това “, твърди Галоуей.

Омраза във напредък

Според Индекса на световния тероризъм (Global Terrorism Index) поддръжката за крайнодесни групи пораства стремглаво по целия свят – с 320% са се нараснали терористичните офанзиви, осъществени от крайнодесни екстремисти през последните 5 години.
Снимка: Getty Images
Галоуей счита, че пандемията играе роля в сюжета на екстремистите и подхранва обществени спорове и безредици за „ края на света “ – сюжет, в който актуалните режими могат да бъдат сменени от обществата, за които бленуват белите супремасисти.
Скок на случаите на домашно принуждение поради самоизолирането Над 550 са позвъняванията на горещата телефонна линия
Други специалисти виждат интензивност от страна на ислямистките групировки, които изясняват пандемията като „ мъчителни страдания против кръстоносните народи “.

Шведският съветник за битка с екстремизма Робърт Оръл, който поучава и Европейски Съюз, споделя, че екстремистките групировки също употребяват неуспехите на държавните управления. По думите му екстремистите обръщат взор към обществените безредици и се пробват да покажат, че те са тези, които са в положение да обезпечат сигурност и сигурност.
Снимка: Getty Images
Също по този начин счита, че в този момент е времето държавните управления и ръководствата да завоюват доверието на обществото. „ Важно е да има водачество, връзка и създаване на възприятието за общественост, вместо разделяне и поляризация “, акцентира специалистът.

Как можем да отвърнем на екстремизма?

Други пък виждат вяра във всекидневните дребни жестове, които хората вършат – тостове през балконите, песни, ръкопляскания, помощ и поддръжка за най-уязвимите и така нататък
Снимка: Getty Images
„ Ако тази добрина издържи и след ковид, ще бъде мъчно на екстремистките групировки да удържат позициите си “, счита съветникът по антиекстремизъм Хадия Масиех.

Според нея волята да бъдем положителни с другите ще убие вируса, наименуван екстремизъм.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 735 22 36 105 Света 2 014 006 16 146 127 594 491 824 Заразени* Нови Починали България 735 22 36 Света 2 014 006 16 146 127 594
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР