Пандемията все още не е приключила. Много държави-членки са изправени ...

Пандемията все още не е приключила. Много държави-членки са изправени

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

Пандемията към момента не е завършила . Много държави-членки са изправени пред нова вълна заради разновидността Делта. Въпреки това в този момент повече от всеки път сме в по-добра позиция да преодолеем вълната , тъй като нашите ваксини ни пазят , разяснява Урсула фон дер Лайен на пленарната зала на Европейския парламент по отношение на заключенията от октомврийския Европейски съвет и обстановката в Беларус и на нейната граница с Европейски Съюз.

Ваксинираните хора е доста по-малко евентуално да се разболеят тежко от COVID-19, да би трябвало да отидат в болница и ли да умрат от него. И също по този начин е ясно, че в множеството страни леглата за интензивно лекуване в този момент са заети главно от пациенти, които са неимунизирани или са имунизирани единствено отчасти.

Връзката е явна: в страни като Португалия и Испания да вземем за пример, където 80% до 90% от пълнолетните са имунизирани, рискът от гибел от COVID-19 през първите две седмици на ноември е 30 пъти по-нисък, в сравнение с в страните с най-ниските равнища на имунизация.
 Източна Европа е столица на непотребните смъртни случаи от липса на имунизация
Източна Европа е столица на непотребните смъртни случаи от липса на имунизация

Страни като България имат най-голям % на смъртни случаи от всевъзможни аргументи

Ако погледнем коефициента на хоспитализация и смъртност, имаме работа на първо място с пандемия от неимунизираните . Ето за какво нашият главен приоритет е и остава да продължим с имунизацията . Все още имаме огромни разлики в Европейски Съюз. В някои държави-членки единствено 29% са изцяло имунизирани , а в други повече от 92%. Трябва да разберем по-добре за какво някои хора не са имунизирани.

Ние би трябвало да запазим решимостта си да образоваме и осведомяваме. Трябва да посетим всеки град, всеки град и всяко село, за да убедим хората да се имунизират - с цел да защитим себе си и другите . Освен това имаме потребност от бустери за тези, които към този момент са имунизирани.

Все още са нужни други ограничения за ограничение на разпространяването на вируса. Спазването на отдалеченост, носенето на маска, разпоредбите за хигиена - това остава значимо както постоянно.

Разбирам, че на доста от нас им е омръзнало от COVID-19. Но не трябва да забравяме едно нещо: предходната седмица приблизително 1600 души умираха от COVID-19 всеки ден в Европейски Съюз. 1600 души, ден след ден . Ето за какво ограниченията за имунизация са акт на взаимност. И избавят животи .
 Европейски Съюз стартира спор за бустерни ваксини за свободно предвижване
Европейски Съюз стартира спор за бустерни ваксини за свободно предвижване

Европейска комисия би трябвало да показа предложение за придвижване с Covid пропуски, " цифров документ е от първостепенно значение "

Друга тематика на Европейския съвет е разрастващата се обстановка на границата ни с Беларус . Особено жестока форма на хибридна опасност се появи със спонсорираното от страната инструментализиране на хората за политически цели. Това не е двустранен въпрос на Полша, Латвия и Литва с Беларус, а Европейски Съюз като цяло. Това е инициирано и проведено от режима на Лукашенко и неговите поддръжници , примамвайки хората към границата, със съдействието на контрабандисти на мигранти и незаконни мрежи.

Това е опит на властнически режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи . Режим, който организира подправени избори и принудително репресира личния си народ. Режим, който ние не признаваме . И това цинично изнудване има тъкмо противоположния резултат: цяла Европа е обединена в взаимност с Литва, Полша и Латвия по този въпрос.

Европа работи по четири насоки: филантропична подкрепа; дипломатически контакт със страните на произход; наказания против хора и организации в Беларус и наказания против транспортни оператори, улесняващи трафика на хора и контрабандата; отбрана на границата.

Относно дипломатическите ни контакти: Обсъдих с нашите американски другари да съгласуваме напъните си . Съгласихме се, че за да се противопоставим на това държание , е значимо да координираме нашите наказания и да работим със страните на генезис и самолетните компании, които транспортират мигранти до Минск. И това е, което направихме и това, което вършим.

Ние сме в развой на съгласуване на нашите наказания със Съединените щати, Канада и Обединеното кралство .
 Полша: рецесията на границата с Беларус може да е въведения към нещо доста по-лошо
Полша: рецесията на границата с Беларус може да е въведения към нещо доста по-лошо

Беларуските сили към момента транспортират мигранти до границата

Възложих на вицепрезидента Схинас неотложно да се ангажира с основни страни . Бил е в Ирак, Обединените арабски емирства, Ливан, Турция и Узбекистан. Върховният представител/вицепрезидентът Борел свика Съвета по външни работи, с цел да разшири режима на наказания. И комисар Йохансон беше в Египет.

Няколко самолетни компании и управляващи за гражданска авиация стопираха неоправданите пътувания до Беларус. Освен това Ирак стартира да репатрира жители от Беларус . Приветстваме това доста положително съдействие с Ирак. Но повече мигранти са в капан и ние ще работим с организациите на Организация на обединените нации, с цел да улесним завръщането им вкъщи.

Стратегията, прилагана от Беларус, се основава доста ясно на съучастието на туроператорите и техните посредници. Има профилирани туристически организации, предлагащи ол инклузив покупко-продажби: визи, полети, хотели и, ненапълно цинично, таксита и рейсове до границата. Нека бъдем ясни: тези мигранти са подло подведени от подправени обещания . Трябва да се борим с това. Ето за какво предлагаме да се изготви лист за наблюдаване за всички транспортни средства, учредени на интернационалното право за трафика и контрабандата на мигранти. Днес Комисията показва законодателно предложение за това.

За ръководството на нашите граници, нашата позиция постоянно е била да поддържаме нашите държави-членки , които са на първа линия , без значение дали са на изток или на юг. Защото би трябвало да действаме дружно, с цел да защитим европейските си граници . В момента поставяме обилни старания.

В новия европейски бюджет са планувани 6,4 милиарда евро за ръководство на границите. Например ние финансираме технология за електронно наблюдаване, патрулни транспортни средства, съоръжение за гранична защита и създаване на гранично-пропускателни пунктове, само че също по този начин и сателитни изображения и сериозна инфраструктура.
 Лукашенко упорства: Беларус чака отговор от Европейски Съюз за приемането на 2000 мигранти
Лукашенко упорства: Беларус чака отговор от Европейски Съюз за приемането на 2000 мигранти

Беларус щяла да изиска Германия да одобри мигрантите

Предлагаме да утроим средствата, планувани сега за Литва, Латвия и Полша . Този пакет от ограничения за сигурност е предопределен да се оправи с актуалната изключителна обстановка и да подчертае нашата взаимност с държавите-членки на първа линия.

Държавите-членки, изправени пред такава хибридна офанзива, би трябвало да могат да реагират дейно на изключителната обстановка, пред която са изправени. В същото време те би трябвало да съблюдават изцяло главните права и интернационалните отговорности. И двете точки са от решаващо значение и би трябвало да намерим метод да ги съчетаем.

Целта е да се подкрепят държавите-членки да открият верните процеси, да ръководят противозаконните пристигания по бърз и спретнат метод, в сходство с главните права.

Това, което се случи на границата с Беларус, принадлежи към по-широк подтекст. Последните дейности на режима на Лукашенко и неговите поддръжници са съдбоносен опит за основаване на продължаваща и продължителна рецесия . Нека повторя: Европейски Съюз не признава този режим, който принудително потиска личния си народ. Техните дейности са част от съгласувани старания за дестабилизиране на Европейския съюз и прилежащите ни страни. Това включва по-специално Украйна и Молдова.

Тези дейности съставляват действителна и сегашна заплаха за сигурността на нашия съюз . Тези дейности надвишават Беларус. Те тестват нашата решителност и единение. Но Европейският съюз има волята, единството и решимостта да се изправи против тази и бъдещите рецесии .
 2 000 мигранти остават на границата сред Беларус и Европейски Съюз
2 000 мигранти остават на границата сред Беларус и Европейски Съюз

" Ние несъмнено не желаеме да отидем в Ирак и да останем, до момента в който не ни пуснат в Европейски Съюз "

Източник: news.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg