Пандемията все още не е отминала. Но в Полша вече

...
Пандемията все още не е отминала. Но в Полша вече
Коментари Харесай

Защо в Полша стана толкова скъпо?

Пандемията към момента не е отминала. Но в Полша към този момент имат друга водеща тематика: скъпотията. " Защо е толкоз скъпо? ", пита вестник " Газета виборча ", а " Речпосполита " дава отговор на въпроса по този начин: " Плащаме с инфлация за икономическия растеж ". В реалност в Полша в този момент се случва това, за което немски финансови специалисти предизвестяват от дълго време: инфлацията се повишава, настоящо до над 5 %. За съпоставяне: инфлацията в прилежаща Германия през май беше на половина - 2,5 %.

Парите се обезценяват

Полската злота губи от цената си и това към този момент се усеща мощно, споделя по този мотив финансовият специалист Павел Майтковски. " В съпоставяне с предходната година заплатите скочиха с 10 %, а цените на плодовете и зеленчуците набъбнаха с 20 на 100. Тоест повишаването към този момент се усеща. Към това би трябвало да се прибавят и по-високите разноски за произвеждане, за превоз и за увеличените заплати, прибавя специалистът. И всичко това се отразява на цените. Най-добре си проличава при цените на горивата: за един месец бензинът и дизелът са поскъпнали с повече от 30 %, по данни на националната статистика.

Паниката е непотребна?

Това е нещо обикновено и е последица от пандемията, твърди икономическата консултантка Лидия Адамска. " Инфлацията в Полша е резултат от процеси, които следим в настоящата обстановка в целия свят. Но полската стопанска система като цяло стои добре - Брутният вътрешен продукт се усилва, а данните за заетостта и безработицата са окуражителни ", твърди тя. Няколко са факторите, които притискат сега полската валута, само че единствено дребна част от тях в реалност са свързани с пандемията. Ниските лихви, които би трябвало да стабилизират стопанската система, в действителност водят до обезценяване на парите. Освен това след срутва на цените на суровия нефт предходната година в този момент те още веднъж порастват, което оскъпява бензина и дизела. Към това би трябвало да прибавим и по-високите цени на питателните артикули, което се дължи и на последствията от сушата през последните години - слабата годишна продукция значи постоянно високи цени на продукцията.

И минималната заплата пораства

Влияние оказва също и политическото решение за повдигането на минималното почасово възнаграждение на 18,30 злоти (около 4,10 евро) от началото на годината. Мярката би трябвало да разпредели по-справедливо резултатите от икономическия напредък в страната. Но около по-високото възнаграждение скачат и цените на услугите. Със сигурност скоро ще бъдат взети ограничения, уверен е икономистът Игнаси Моравски, съгласно който инфлацията се оказва нещо като цената за ниската безработица. " Предполагам, че скоро Централната банка ще вдигне лихвите, с цел да озапти инфлацията ", споделя още той. Кога обаче ще стане това и какъв брой още ще скочи инфлацията преди този момент - никой в Полша не се наема да предвижда.

Автор: Мартин Адам
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР