Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще

...
Пандемията върви към приключване, край ще има и той ще
Коментари Харесай

Пандемията ще свърши още тази година, заяви проф. Радка Аргирова |

Пандемията върви към привършване, край ще има и той ще бъде още тази година, съобщи проф. Радка Аргирова, консултант на премиера Кирил Петков по въпросите на пандемията от COVID-19, в предаването " Денят стартира с Георги Любенов ".

" Ще има, може би, още един вид след Омикрона, а може и да няма. Аз персонално считам, че това евентуално ще е последният или предпоследния вид, след което фактически ще можем да се върнем към естествения си метод на живот ", сподели Аргирова.

Според нея обаче към момента не е пристигнало времето за приравняване на COVID пандемията с грипната зараза. В Испания управляващите са взели сходно решение преди дни, само че у нас ситуацията не разрешава това, разяснява тя.

Не е рационално у нас да отпадне документът за съществуване на антитела, защото има огромен брой хора, минали безсимптомно срещата си с вируса. Те би трябвало да наблюдават антителатата си и след спадането им да се имунизират, предложи проф. Аргирова. Възможно е, обаче да се понижи действието на зеления документ, тъй като непрестанно постъпва нова информация и данни за това какъв брой време трае отбраната срещу COVID от имунизациите и от антителата след преболедуване. В този смисъл не е ясно и какъв брой бустерни дози ще са нужни. Обмислят се разнообразни подходи по отношение на използването на бустерни дози - да се ползва ваксина против най-разпространения вид в дадения миг или ваксина против варианта с най-висока циркулация в даден район в света.

Проф. Аргирова изясни, че след 7-ия до 10-ия ден от заразяването си човек стопира да придвижва вируса. По думите ѝ към този момент е ясно, че Омикрон протича по-леко и у нас. Точно този факт е наложил и смяната на метода на налагане на ограничаващи ограничения.

Новата работна група, чието основаване беше решено след срещата на премиера Кирил Петков и Политическа партия " Възраждане ", ще бъде образувана в сряда. Тя ще съдържа еднакъв брой представители на ръководещите и протестиращите, сподели Радка Аргирова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР