Пандемията свали с поне 20% наемите на жилищата в столицата,

...
Пандемията свали с поне 20% наемите на жилищата в столицата,
Коментари Харесай

20% спад на наемите на жилища в София заради пандемията

Пандемията смъкна с най-малко 20% наемите на жилищата в столицата, сочи информация от имотните организации. Основната причина е мощно пониженото търсене на квартири, написа „ Монитор “.

„ Заради пандемията сривът на пазара на наемите продължава. Те паднаха с към 20%. Все повече жилища се опразват “, споделя Наско Атанасов, притежател на организация за недвижими парцели „ Виктория инвест “. „ В София тази наклонност най-отчетливо се следи в „ Люлин “ и „ Обеля “. Много от хората, които бяха съкратени или могат да работят онлайн, отпътуваха по родните си места. Това е главната причина за срутва. Друго особено за пазара на наемите сега е изтеглянето на предложения. Основно това се прави от притежателите на хубаво обзаведените жилища. Те се притесняват, че сега могат да попаднат на квартиранти, които ще нанесат повече вреди на жилището, в сравнение с притежателят ще завоюва от взетите наеми “, разяснява брокерът.

Според Константин Пандов от „ ЕППИ “ търсенето на квартири е паднало главно поради пандемията, предиздвикала доста хора да заминат по родните си места, тъй като ще им е по-евтино от там да работят от къщи.

„ Наемите са паднали с най-малко 15% “, счита той. По думите му към момента има търсене, само че за разлика от преди има свободни квартири. „ Прави усещане и стремежът на наемателите да търсят по-големи жилища. Част от наемателите избраха да се нанесат в по-просторна квартира. Причината е, че при работа онлйн е добре всеки да работи в обособена стая и децата умерено да учат. Обикновено сходно пренасяне се прави от хора с по-високи благоприятни условия. От друга страна обаче това може и от тези с по-малко пари, отиват в по-малко влиятелен квартал, тъй като там могат да наемат парцел с по-голяма повърхност “, прибавя Пандов.

„ Пандемията накара доста хора от провинцията, изкарващи хляба си в огромните градове, да се приберат по родните си места. Достатъчно е да забележим какъв брой затворени заведения и магазини има и техните чиновници нямат опция да си заплащат наемите на квартирите “, изясни положението на пазара в сегмента Тихомир Цаков от „ Аристо “. Той счита, че по отношение на преди началото на рецесията с ковид наемите на жилищата в София са паднали в границите на 20-30%. „ Да не забравяме и сривът на интереса към жилища за краткосрочно наемане през профилираните портали, подбуден поради липса на туристи в градовете. Търсенето е съществено намаляло в границите на 30-40% и това е проблем за пазара. Трудно е епизодичният интерес на обособени хора, искащи уединение, да наемат къща отвън градовете да може да избави ситуацията. Отделно се следи и леко понижение на предлагането поради спада на наемите “, разясни брокерът.

В центъра на София сега се оферират към 900 предложения двустайни жилища с повърхност до 90 квадрата, като междинният наем е 400 евро. За над 1000 евро офертите са единствено няколко, като оптималната от 1700 евро е първокласно обзаведено жилище с повърхност от 70 кв. м.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР