Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина ...

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина

Българите зад граница пращат 7 пъти по-малко пари на близките си

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на околните си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едвам 98 милиона евро, сочат данните на Българска народна банка . За съпоставяне през 2019 година българите зад граница са изпратили у дома рекордните над 1 милиард евро.

“Това, което е от значение е ролята, които тези пари „ играят “. Едно доста постоянно правено неправилно съпоставяне е с потоците на задгранични вложения , които най-често се инвестират в капитал – здания , машини и така нататък Докато емигрантските пари играят една много по-друга функция – на допълващ приход за доста семейства , характерно по-бедните. Те най-често биват харчени за храна, за гориво, за покупка на дребна техника. Тяхното стесняване в хода на рецесията е не толкоз удар в системата в стопанската система , колкото върху домакинските бюджети. Този допълващ приход изчезва и това води след себе си разширение на разликата в приходите на небогати и богати “, разяснява пред Радио Благоевград Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система .

Според него тези пари мъчно биха могли да бъдат компенсирани по различен метод , тъй като и сега не е ясно къде тъкмо отиват тези пари, които влизат от чужбина.

„ Това което може да се случи е фамилии , които преди са разчитали на подобен приход в този момент ще се извърнат към обществената система. Като принадлежности като помощи за отопление и този тип схеми за по-популярна отбрана . Това, което е по-интересно да се проследи е какъв брой хора са се върнали от чужбина във входа на самата рецесия . Те се явяват и евентуална нова работна мощ , в случай че останат в България. “, поясни още Николов.

Най- доста пари на своите близки са изпратили работещите българи в Америка, Германия и Испания.

Източник: dnes.bg